Milanović: Ne znam da šef Gazproma dolazi u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović otkrio je danas u Dubrovniku da ne zna za posjet šefa Gazproma Alekseja Millera koji bi se trebao sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem. Čini se da je između predsjednika i premijera ponovo došlo do šuma u komunikaciji, ali i shvaćanja tko kakve ovlasti ima i gdje se treba razgovarati o nafti i plinu. 

- Nisam upoznat s dolaskom šefa Gazproma u Hrvatsku i ne znam koji je razlog njegovog dolaska, odgovorio je premijer Zoran Milanović, priopćili su iz Vlade, na novinarski upit tijekom boravka u Dubrovniku. Dodao je i da su svim ozbiljnim investitorima zainteresiranima za istraživanje ugljikovodika u Jadranu vrata  otvorena te da im je prava adresa Ministarstvo gospodarstva. 

- Svatko s poslovnim namjerama, tko želi ulagati i zapošljavati, dobrodošao je u Hrvatsku, ali zna se gdje se posao dogovara, to je Ministarstvo gospodarstva, a onda i hrvatska Vlada, dodao je premijer Milanović, kojemu očito nije dobro "sjelo" što Miller sljedeći tjedan dolazi kod Josipovića.

Milanović za taj sastanak na koji je navodno pozvan i njegov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, nije ni znao, a dogovoren je na zahtjev ruske strane. 

Uz to premijer je nedavno najavio izmjene Zakona o privatizaciji Ine koje bi trebale spriječiti bilo koga izvan Europske unije da bez suglasnosti Vlade stekle udio u toj domaćoj naftnoj kompaniji, što se direktno odnosi na ruske tvrtke jer su one jedini izgledni kupci MOL-ova udjela u Ini. 

Na pitanje zašto Vrdoljak nije obavijestio svoga šefa o dolasku šefa ruskog energetskog diva u Zagreb, naši sugovornici iz Vlade tvrde da nije ministar organizirao sastanak, nego je i on tek bio obaviješten da bi do njega moglo doći.  

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je danas da Hrvatska dobro koristi europske fondove i da je u tome među boljim državama.

 - Dobro smo koristili fondove i koristimo ih još bolje i tu smo među boljim državama bez obzira na to što se povremeno pojavi neki članak koji ljude sludi, rekao je Milanović odgovarajući danas u Dubrovniku na pitanje novinara o prvoj godini članstva u EU-u i korištenju europskih sredstava. 

- Tvrdim da smo dobri u tome kao država i organizirani u tome. Gazi nas kriza, slabo ide s novim radnim mjestima i tu nisam zadovoljan, ali vjerujem da će sljedeća godina na pretpostavkama koje smo napravili biti uspješnija. Naslijedili smo ogroman i neodrživ proračun koji je rastao u dva mandata prethodne Vlade više nego stopa rasta, više nego zapošljavanje. Imamo preskupu državu i od 2004. do 2012. obećavali smo stvari koje ne možemo platiti. Sad stvaramo pretpostavke da se ovako nešto u Hrvatskoj više ne dogodi. Snosimo dio odgovornosti, ali smo takvu situaciju naslijedili, rekao je Milanović.

Odgovarajući na pitanja, rekao je među ostalim da ne vidi nikakvu opasnost od eventualne koalicije Milana Bandića i Radimira Čaćića. (J. MARIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter