Milanović: Ne zanima me što je rekla EK

Zoran Milanović (Damjan Tadic / CROPIX)
Zoran Milanović (Damjan Tadic / CROPIX)

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u subotu je u Sinju izjavio kako ga ne zanima što je rekla Europska komisija, vezano uz primjedbe oko gospodarske situacije u Hrvatskoj, već da ga zanima državni proračun koji donosi hrvatska Vlada, a ne Europska komisija.

Na novinarski upit kako komentira nepovoljne prognoze i upozorenje Europske komisije da je Hrvatska u gospodarskom smislu na samom dnu, Milanović je rekao kako je njegova Vlada preuzela zemlju i ekonomiju koji su bili na dnu iz kojeg se sada, po njemu, lagano dižemo. Po njegovu tumačenju, trenutno se u Europi malo gdje vidi gospodarski rast. "Hrvatska živi u takvom okruženju anemične i slabe sjeverne Italije koja pada ekonomski, Njemačke koja stagnira i mi koji se držimo tu negdje, ali ne zadovoljava nas to. Prema tome, to je ono što mene zanima, a ne što je rekla Europska komisija, jer mi moramo donijeti proračun, a ne Europska komisija", poručio je premijer.

"Mi moramo i naći ćemo načina da sljedeće godine na rashodima smanjimo potrošnju za, nadam se, tri milijarde ili manje od tri milijarde kuna. To je borba koja traje iz godine u godinu, jer se Hrvatska navikla trošiti, a ne pitati odakle novac", dodao je. Za nepovoljne prognoze Europske komisije u vezi Hrvatske rekao je da su "malo bile u vakumu" jer su bile donesene prije Vladinog rebalansa proračuna, istaknuvši da u tim prognozama Europska komisija vrlo često griješi. "Ovdje se radi o sitnim pomacima koji su jako važni - ako rast bude 0,5 posto govorit ćemo da imamo rast", naglasio je.

Milanović se danas u u Sinju sastao sa gradonačelnikom Ivicom Glavanom, a potom je nazočio sastanku Odbora za organizaciju 300. Sinjske alke, koja će se obilježiti iduće godine. Obišao je i Alkarske dvore - Muzej Sinjske alke u izgradnji. Rekao je kako postoji i moralna obveza da se gradnja Alkarskih dvora završi do obilježavanja jubilarne 300. Sinjske alke, podsjetivši da u izgradnji tog objekta sudjeluje Vlada te grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija. Upitan koliki će proračunski iznos Vlada izdvojiti za financiranje završetka ovog projekta, odgovorio je kako točno zna iznos, ali se ne želi razbacivati brojkama.

"To nije moj novac, nego je novac hrvatskih poreznih obveznika koji je Vlada političkom odlukom namijenila za završetak Alkarskih dvora-Muzeja Sinjske alke", rekao je premijer. Gradonačelnik Sinja Ivica Glavan je novinarima iznio procjene po kojima bi za završetak gradnje Alkarskih dvora trebalo 26 milijuna kuna, od čega 50 posto financira država, 15 posto Grad Sinj, 10 posto županija, a ostatak Viteško alkarsko društvo. "Vjerujem da ćemo završiti objekat prije 300. Sinjske alke u 2015. godini, a pošto se financiranje gradnje može produžiti na rok od dvije godine to znači da bi nešto od tih troškova mogli platiti 2016. godine", kazao je Glavan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter