Milanović: NE referendumu o pravima nac. manjina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je danas da će se Vlada "svim pravnim sredstvima" suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina, za što je jučerašnji referendum o braku bio samo priprema.

Nakon današnje sjednice osječkog Gradskog vijeća Milanović je ocijenio da je jučerašnji referendum o braku bio "kamuflaža i topnička priprema" za referendum o pravima nacionalnih manjina, ustvrdivši da taj referendum, dok je on predsjednik Vlade, "neće nikada proći".

Na zamolbu novinara da komentira rezultate jučerašnjega referenduma Milanović je kazao ne može komentirati motive ljudi te da je kako će netko glasati privatna stvar svakog građanina.

Dodao je da referendum nije ni na koji način povezan s Vladinom politikom niti je brak u Hrvatskoj zakonom definiran drugačije nego kao zajednica muškarca i žene, a to nitko nije ni namjeravao promijeniti.

- U našoj politici se ne mijenja ništa, možemo se samo zapitati je li sve ovo imalo smisla, ali to je demokracija, kazao je premijer.

Na novinarski upit je li politički učinjeno sve što se moglo da se jučerašnji referendum ne održi, Milanović je istaknuo da je, po Ustavu RH, jučerašnji referendum "na žalost dopušten" te kako vjeruje da će se "vrlo brzo promijeniti Ustav i odrediti koje vrste referenduma su moguće".

Ocijenio je da se izmjenama Zakona o referendumu nije moglo spriječiti održavanje referenduma o braku, jer je Ustav iznad zakona, a zakon samo razrađuje ustavnu odredbu, te da se mora promijeniti Ustav u vezi odredaba o referendumu.

- Žao mi je zbog jučerašnjeg referenduma, jer mislim da s njim nismo bolji, ljepši ni pametniji, i da nismo odlučili ništa, a potrošili smo 50 milijuna kuna, iako je bilo korisnijih stvari na koje smo ih mogli potrošiti, poručio je Milanović.

Na upit novinara koja je najveća novost u prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu premijer je odgovorio da se zajednice, koje se ne nazivaju brakom, izjednačavaju u pravnom i materijalnom statusu s brakom, što, uz ostalo, uključuje pravo na nasljeđivanje i druge oblike pravnog uređivanja određenog odnosa koji činjenično postoji, a što imaju sve europske države.

Ocijenio je da taj zakon, koji ne predviđa mogućnost usvajanja djece, predstavlja veliki korak naprijed u pravu manjina, istospolnih zajednica, što je bilo najavljeno u izbornoj kampanji, a sada se provodi, neovisno o jučerašnjem referendumu.

Na upit očekuje li za održavanje referenduma o pravima nacionalnih manjina reakciju Ustavnoga suda premijer Milanović je odgovorio da reakcija Ustavnoga suda u tom slučaju nije potrebna, jer je to puno ozbiljnije pitanje, u kojem se radi o "otvorenoj diskriminaciji" pa se "ne treba skrivati iza Ustavnog suda".

"Postoje određene granice preko kojih ne možete tolerirati pritisak na manjine, i to nećemo dopustiti. Hrvatska je 20 godina gradila sustav prava i pozitivne diskriminacije, koji predstavlja društveni konsenzus, i nikakvi potpisi me u tome neće obeshrabriti. To smatram lošom i nedobronamjernom inicijativom, kojoj ćemo se suprotstaviti svim pravnim sredstvima", rekao je Milanović.

Dodao je da u tome nije potreban Ustavni sud, jer "Hrvatski sabor donosi Ustav, i sam ga je ovlašten tumačiti, a ako pogriješi u tome tumačenju, kod donošenja zakona, Ustavni sud ima pravo i dužnost reagirati".

"Mogućnost da Hrvatski sabor prethodno pita Ustavni sud je li nešto u skladu s Ustavom bježanje je od odgovornosti i izbjegavanje suočavanja s teškim problemima. U politici, životu nacije i zajednice, postoji lakši put i 'eskivaža' te teži put koji, u pravilu, vodi do boljeg rezultata. Ako je ovo teži put, mi ga biramo. Referenduma o pravima nacionalnih manjina neće biti", poručio je premijer Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter