Milanović: Naši rezultati u Istri bolji nego ikad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi krug lokalnih izbora popravio je raspoloženje u Vladi i SDP-u. Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da svi, pa i on mogu iz tih rezultata izvući lekcije.

- Nakon utakmice u kojoj njegova momčad nije briljirala, popularno je pitanje za trenera biste li ponovno sve isto napravili.

- Što se tiče lokalnih izbora, skoro bih sve isto učinio. Možda bih neke stvari promijenio.

- Kakva je vaša generalna ocjena lokalnih izbora?

- U prvom dijelu mandata, u uvjetima teške gospodarske krize, naši me rezultati ohrabruju i daju vjeru da smo na ispravnom putu. Kao i nakon parlamentarnih izbora, ove rezultate shvaćam kao načelnu podršku građana Hrvatske.        

- Uistinu ste zadovoljni SDP-ovim rezultatima u Istri, nije to samo poza?

- Naravno, naši su rezultati tamo bolji nego ikad. Uostalom, SDP napokon ima u Istri prepoznatljivost, koju ranije nismo imali. Žao mi je što je tako bilo, možda smo trebali i prije djelovati, ali sad jesmo i SDP-ova županijska koalicijska lista na ovim je izborima osvojila više od 26 posto. Nikad to nismo imali. Osim toga, SDP sada ima u Istri jednog gradonačelnika i sedam načelnika.

- Da, ali vaši kritičari kažu ranije ste u Istri imali vlast, a više je nemate.

- Dajte, molim vas.

- Peđa Grbin najavljuje da će SDP u Istri biti konstruktivna, ali žestoka opozicija. S obzirom na to da IDS postoji skoro samo u toj županiji, kako će funkcionirati Kukuriku koalicija na nacionalnoj razini ako SDP bude žestoka oporba IDS-u u Istri?

- O potezima SDP-a u Istri morate pitati Peđu Grbina, za kojeg sam uvjeren da će biti oštar, ali i konstruktivan i principijelan. Uostalom, niti smo svuda na lokalnoj razini u koaliciji s HNS-om ili HSU-om. Bitno je funkcioniranje koalicije na nacionalnoj razini, na nju smo se obvezali prije parlamentarnih izbora. A kad je riječ o toj koaliciji, odlično funkcioniramo s IDS-om u Vladi i Saboru. Nemam nikakvih prigovora, niti sam ih ranije imao. Svi koji su iz IDS-ove kvote ušli u izvršnu vlast, sjajno funkcioniraju.

- A višetjedni vapaji Ivana Jakovčića da se sastanete s njim?

- U Istri je izabran novi župan, njemu su moja i vrata svih ministara otvorena, kao i ostalim županima. Zajedno možemo raditi za Istru. IDS-ov ministar Darko Lorencin sjajno se uklopio od prvog dana, a ne postoje ni problemi s dvojicom IDS-ovih zastupnika u Saboru. Gospodin Jakovčić nije prihvatio moj poziv da uđe u Vladu. (Dražen CIGLENEČKI/NL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.   

 


Podijeli: Facebook Twiter