Milanović: Nakon što odradite svoj posao možete otići

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović poručio je danas ministrima da moraju nazočiti aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru jer je tako određeno Poslovnikom, a oporbu je ponovno prozvao za zlouporabu vlasti u lokalnoj samoupravi zbog korištenja javnih ustanova u predizborne svrhe.

Milanović je na početku današnje sjednice Vlade kazao kako su članovi Vlade u saborskom aktualnom prijepodnevu "neke stvari radili pogrešno" te poručio da će ubuduće svi ministri morati biti na aktualnom prijepodnevu te ih njihovi zamjenici na 'aktualcu' ne mogu mijenjati.

"To je rađeno pogrešno jer Poslovnik govori samo o članovima vlade", kazao je Milanović dodavši da je političko predstavljanje vlade posao ministara.

To je i stvar poštovanja prema Saboru, nastavio je i ustvrdio kako se, s obzirom na to da članovi Vlade dan unaprijed znaju kome će biti postavljeno pitanje, sve može normalno isplanirati.

"Nakon što odradite svoj posao i znate da ga više nemate možete otići jer imate drugog posla, kao na primjer ja jučer nakon 26 pitanja. Za mene pitanja više nije bilo i ja sam s kolegama otišao na uži kabinet", rekao je premijer.

No, najavio je i da ni ubuduće neće odgovarati na pitanja poput jučerašnjeg - koje mu je postavio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko - "što ste napravili gospodine predsjedniče Vlade".

"U dvije minute ne mogu i neću odgovarati jer takva pitanja smatram nekorektnima prema biračima. Ali to je dio političke utakmice. To je dio političke utakmice, to nisu pitanja", rekao je Milanović.

Milanović je zatim naglasio da vladajuća koalicija plaća prostor za sve predizborne skupove za izbore članova u Europski parlament te oporbu, kako i jučer na 'aktualcu' prozvao zbog korištenja javnih prostora tamo gdje su na vlasti u lokalnoj samoupravi.

"Mi plaćamo iz svojih sredstava u gradovima gdje jesmo i nismo na vlasti, a konkurencija, takozvana opozicija, obilazi javne ustanove - dječje domove, domove umirovljenika, razvojne agencije, županijske domove - tamo gdje je na vlasti. I onda filmiće s takvih događaja stavlja na Facebook", kazao je Milanović i ustvrdio kako je to "čista izborna zlouporaba javnih ustanova osnovanih za sve građane".

To je potpuno protivno Etičkom kodeksu, naglasio je.

"Ako postoji linija podjele u ovoj zemlji, ona nije '41, '45, ni crveni i crni, možda je nekad bila. Ona je između zakona i bezakonja, između reda i zuluma. I tu se jako razlikujemo. To je naprosto svjetonazorska razlika među nama - mi smo za red i zakon, a opozicija nije", ustvrdio je.

To se, dodao je, pokazuje na "groznim primjerima" poput predizbornih skupova u domovima umirovljenika, u domovima za djecu poput Novog Vinodolskog gdje su, kako je rekao, bili s majicama i zastavama.

"I to stavljati na Facebook i to nazivati izbornom kampanjom - to je pitanje pravnog poretka to nije stranačko pitanje. To je pitanje elementarne vjere u vladavinu prava i red u društvu", zaključio je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter