Milanović: Na Brijunima očekujemo sam svjetski vrh

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović posjet Istri počeo je u Umagu
Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović posjet Istri počeo je u Umagu

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović posjet Istri počeo je u Umagu gdje se sastao sa saborskom zastupnicom i stranačkom kolegicom Tanjom Vrbat, gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom i predstavnicima Grada i gradskog odbora SDP-a.

Domaćini i premijer popili su kavu u kafiću na trgu kraj župne crkve, gdje su ih dočekali novinari i nekoliko građana koje je njegovo ispijanje kave ovjekovječilo fotoaparatima.

Sastanak se nastavio u gradskoj vijećnici gdje je Bassanese premijeru predstavio projekte s njegove liste, od najveće investicije sportske zone na 285 hektara za 35 sportova, do zone Komunela, gdje planiraju izgradnju srednje škole, centralni dječji vrtić, do nastavka izgradnje POS stanova i gospodarske zone Ungarija i socijalnih programa.

Stanje smještajnih kapaciteta na Brijunima je grozno

Premijer je u obraćanju novinarima govorio o projektima za turističke objekte na otočju Brijuni i projektu Brijuni Riviera.

- Brijuni je projekt gdje idemo na najvišu kategoriju, da se iz nacionalnog parka izdvoji hotelijerska djelatnost. Trenutno smo u konzultantskoj fazi, želimo da na otočje Brijuni dođe sam svjetski vrh, jer stanje u kojem se tamo trenutno nalaze smještajni kapaciteti je grozno, to je ispod svake razine, već se dvadeset godina nije radilo ništa, iz meni potpuno nejasnih razloga. Ministar turizma Darko Lorencin i drugi kolege iz Vlade rade na tome i tu imamo velika očekivanja i to je nešto što je jako realno.

Što se tiče projekta Brijuni Rivijere, znamo da tu postoji nekoliko segmenata, znamo da se to štopalo od strane HDZ-a godinama i da je ugovor potpisan prije godinu i nešto dana, ali da je nažalost i velika kriza.

O projektu je govorio ministar turizma prije nešto manje od mjesec dana i mogu samo ponoviti da slijedi definiranje projekta. Katarina Monumenti je zanimljiva stvar, ovo drugo ne u tolikoj mjeri i trebat će nekakve nove odluke donijeti po pitanju koncesija i trajanja koncesija da bismo privukli relevantne investitore. Ali krunski dragulj je otočje Brijuni, to nije Brijuni Rivijera, i tu očekujemo sam svjetski vrh, rekao je Milanović.

Novinare je zanimalo i u kojoj je fazi projekt gradnje termoelektrane Plomin C u Plominu, na što je premijer odgovorio da je ovaj projekt u fazi obvezujuće ponude, dodao je kako je riječ o ogromnom projektu na kojem se radi godinama i koji se konačno počinje ostvarivati, on neće ići preko noći, ali ide brže nego ikada do sada.

Premijer se osvrnuo i na gradnju bolnice u Puli i rekao da je to jedan od projekta koji duguju i koji će raditi.   

- Međutim ona će i dalje biti skoro sto kilometara odavde, a za sve ono što je urgentno, ne samo za domaće nego i za turiste, za to će, u onoj mjeri u kojoj se nas pita, na raspolaganju biti jedan dio bolnice u Izoli, što ćemo naravno platiti, preko ministarstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje, a djelomično će u tome sudjelovati i Grad Umag.

Umažani i Umažanke od 1. srpnja mogu računati da će imati vrstu usluge u Izoli koja će biti još jednostavnija. Tamo ima oko 20 kreveta, još iz vremena socijalizma, nakon toga je došla granica, ali sada se to na neki način vraća i ta će bolnica će biti u funkciji za sve stanovnike ovog grada, zaključio je Milanović. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter