Milanović: Moramo se otvoriti kineskom kapitalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska se mora otvoriti kineskom kapitalu i poduzećima bez birokratskih barijera, ali što se velikih infrastrukturnih projekata tiče, mi se moramo više fokusirati na strukturne fondove Europske unije nego na kredite, izjavio je danas u Bukureštu premijer Zoran Milanović nakon summita premijera srednje i istočne Europe (CEE) i Kine.

- Kineskom kapitalu i poduzećima moramo otvoriti prostor da rade bez birokratskih barijera, no infrastrukturne projekte poput željezničke pruge Rijeka – Botovo pokrit ćemo europskim razvojnim fondovima jer je taj novac besplatan i na to se moramo fokusirati, kazao je Milanović, ocijenivši da je RH napravila bolji 'deal' od Srbije i Mađarske koje će zajedničku prugu graditi iz kredita. Ostali infrastrukturni projekti poput autocesta, pojasnio je, u Hrvatskoj su uglavnom gotovi.

- Postotak realizacije europskih fondova je za mene možda i glavna mjera vrijednosti, dodao je šef hrvatske Vlade te je istaknuo da spomenuti projekt izgradnje željezničke pruge vrijedi nekoliko milijardi dolara u duljem vremenskom razdoblju.

Na summitu u Bukureštu sudjelovali su kineski premijer Li Keqiang i čelnici Hrvatske, Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije

Milanović je kazao da je skup u rumunjskom glavnom gradu političke prirode gdje "smo došli dati političku podršku suradnji, pazeći da se ne preklapaju strukture i obveze koje imamo u EU-u".

- Ovo nije bila tržnica... tu se ne sklapaju poslovi i ne ide se u detalje, već se radi o političkoj potpori, kazao je Milanović.

No, spomenuo je 1.000 kilometara hrvatske obale koja "ulazi u samo srce Europe", a što može biti zanimljivo kineskom poslovnom sektoru.

Premijer Milanović je u svom kratkom obraćanju sudionicima skupa, na tragu izjave kineskog premijera Li Keqianga, kazao da summit predstavlja "važnu fazu u razvoju novih odnosa Kine i naših zemalja" te da dolazi u "važno vrijeme nakon summita Kine i EU-a u Pekingu koje je dodatno osnažilo strateško partnerstvo između EU-a i Kine".

- Oba summita snažno obvezuju vlade da naporno rade u ispunjavanju zajedničkih ciljeva, kazao je Milanović i dodao da "Hrvatska pozdravlja prijedloge iz Smjernica iz Bukurešta koje će proširiti suradnju Kine i Kluba 16 te zasigurno pridonijeti održivom rastu naših zemalja".

Kina i zemlje srednje i istočne Europe (CEE) imaju golemi potencijal za gospodarsku suradnju, ali je moramo postaviti na čvršće temelje i moramo požuriti, izjavio je u Bukureštu kineski premijer Li Keqiang, poručivši da njegova zemlja raspolaže s obilnim financijskim resursima.

Dan ranije je na bilateralnom sastanku s Milanovićem izrazio nadu da će Hrvatska iskoristi svoj položaj nove članice EU-a i biti predvodnica u promicanju odnosa Kine i njezinih susjeda, članica CEE-a.

"Bukureštanske smjernice" zajednička je izjava usvojena na skupu u Bukureštu kojom se zemlje sudionice pozivaju da slične konferencije na visokoj razini organiziraju barem jednom godišnje da bi se postavile nove odrednice i formulirali srednjoročni ciljevi suradnje Kine sa zemljama srednje i istočne Europe. U dokumentu je naglasak stavljen na promociju investicija te na razvoj gospodarske i trgovinske suradnje.

Isto tako, deklaracija poziva na proširenje financijske suradnje s Kinom unutar koje se Peking obvezuje na stvaranje 10 milijardi američkih dolara vrijedne kreditne linije za zemlje srednje i istočne Europe. Istaknuta je težnja za jačanje suradnje putem međusobnog prometnog povezivanja, posebice željezničkom infrastrukturom i proširenja znanstvene, tehnološke, energetske i ekološke suradnje.

Uz premijere i visoke dužnosnike zemalja CEE-a i Kine, koji su dan ranije održali političke sastanke, monumentalno zdanje Palače parlamenta ugostilo je na poslovnom forumu čak 1.500 gospodarstvenika, 800 iz Rumunjske, 300 iz Kine i 400 iz srednje i istočne Europe.

Summit u Bukureštu bio je treći sastanak na vrhu Kina-CEE, nakon budimpeštanskog i varšavskog u protekle dvije godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter