Milanović: Mi vjeru građana i dalje zaslužujemo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavna je poruka da je SDP s partnerima uspio sačuvati društvenu koheziju u Hrvatsku, dok oni drugi, koje nije imenovao, a mislio je na HDZ i ostalu oporbu, prodaju priču o tome da su spremni na veliki obrat. No, mi ćemo tvrdoglavo čuvati svoje vrijednosti. Neka vas ne uplaše pričama o nekakvoj liberalnoj revoluciji - poručio je Milanović, što znači da SDP ostaje vjeran građanskim i socijalnim vrijednostima te da se osjeća najvećim zaštitnikom tih vrijednosti u društvu.

Poručio je da će država aktivnim mjerama stimulirati poduzetnike i izvoz, i to kroz izvoznu banku - koja će očito biti novi HBOR, a svojim kolegama iz SDP-a, članovima, poručio je da je SDP ponosan na sve što je učinio.

- Uspravno hodajte, nemojte gmizati. Imamo pravo na pogrešku, nemojte da vas objede pokolebaju. Odite među ljude, govorite jer i sami znate da činimo pravu stvar - rekao je Milanović, aludirajući na napade na Vladu ovoga tjedna nakon nabavke automobila itd.

Potvrdio je da će na listi za Europski parlament ovoga puta uz SDP, HNS i HSU biti i IDS te neki "ugledni ljudi", odnosno - Milorad Pupovac.

Šefica HNS-a Vesna Pusić  poručila je da je ovo najuspješnija Vlada dosad u Hrvatskoj, a da su u koaliciji toliko složni da bi iste govore mogli držati i na konvenciji HNS-a ili bilo koje stranke saveza.

Ministar financija Slavko Linić pojavio se na tematsko-izvještajnoj konvenciji vladajućeg SDP-a i objavio da je rebalans proračuna završen, postignute su očekivane uštede od oko 3,5 milijardi kuna i očekuje se da će se rebalans naći na sljedećoj sjednici Vlade u četvrtak.

- Rebalans je gotov, brojke su posložene - izjavio je ministar Linić. Iako su novinari nagađali da se Linić nakon sukoba s premijerom Zoranom Milanovićem oko predstečajnih nagodbi na konvenciji možda neće pojaviti, došao je, objavio da je svoj posao na budžetu završio i - sjeo u zadnji red, ne u sredinu dvorane sa svim ostalim članovima Vlade. Nije bilo predviđeno da Linić govori, te je samo usput novinarima dobacio da je proračun gotov - i to je sve.

Konvenciji se prvi obratio predsjednik stranke i premijer Zoran Milanović koji je poručio da je ovo bilo teških godinu i pol, od zadnje konvencije, jer je bilo puno napada i na domaćem terenu, ali prvo poluvrijeme je završeno i sada se po prvi puta mogu kvantificirati rezultati.

- Jesmo li zadovoljni - i da, i ne. S koalicijskim partnerima ostvarili smo dobru, aktivnu, transparentnu suradnju, gdje su nasporazumi bili na razini statisičke greške, rekao je Milanović, uz kojega su bili Vesna Pusić, Boris Miletić i drugi partneri. Imamo istu ideologiju i imamo isti cilj, ali proces je sve, rekao je šef SDP-a, te poručio: "Ne dopustimo da sve što smo dosad učinili bude samo povijesni slučaj, akcident", poručio je svojim stranačkim kolegama, kojih se oko 800 okupilo u Hypo centru u Zagrebu.

Glavne političke poruke razumijevanja koliko teško građani žive, ali i da je ova Vlada poštena i dobronamjerna poslala je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

"Mi smo ovdje zbog građana, duboko ih poštujemo, činimo sve što možemo da uredimo sustav. Znamo da je ljudima teško, da su iscrpili financijske zalihe, ali sve činimo samo s jednom mišlju - da ova zemlja dobije novu priliku. Nismo se došli bogatiti, nismo došli ostvarivati osobnu korist, nismo došli lagati ni kupovati još jedan mandat nego - provesti red. Samo uređena država može ponovno stati na noge", poručila je Opačić.

Građanima poručuje da se svi trebamo mijenjati, odreći se prečica i poštivati financijski red, koji je ostao nakon bivših rastrošnih vlada.

"Tko ne bi želio povećati plaće učitelja ili vatrogasaca, tko ne bi želio smanjiti poreze i PDV? No to jednostavno sada nije realno. Premalo se radi, premalo se proizvodi. No, molimo vas, razmislite dobro: hoćete li povjerovati riječima političara koji nude instant rješenja. Ramislite, je li točno da baš sve ne valja. Lobiji i razne interesne grupacije skaču čim spomenemo riječ reforma, sjetite se toga", poručila je potpredsjednica Vlade.

Zna, kako kaže, da je ova zemlja umorna od nepravde, interesa velikih, tema iz prošlosti, govora mržnje, ali Vlada neće odustati.

"Bilo je i nesnalaženja, sigurno i pogrešnih odluka... Greške smo spremni ispravljati, ali provedba naših mjera ide dalje", poručila je.

Komentirala je neizravno i sukobe u Vladi.

"Mi nismo vlada supermena, nismo svi isti, imamo različite stilove i komunikaciju. Ali - nema uljepšavanja. Reforme ćemo provesti, i tu nema kompromisa, tu nema alternative", rekla je Milanka Opačić, po poruku da strukturne reforme nikad nisu bezbolne. "Ova godina pokazat će prve rezultate, a mi zahvaljujemo ljudima dobre volje koji vjeruju u nas. Ako i pokleknemo ponekad, kolege pozivam vas ustanite opet na noge. Jer, uspjeh će doći", kazala je svojim kolegama pomalo tronutim glasom Milanka Opačić.

Drugi potpredsjednik Branko Grčić  poručio je da se u sedam godina očekuje 10 milijardi kuna investicija u infrastrukturu, a željeznice će biti ono što su bile ceste za Vladu iz 2000. godine. (T.TOMIČIĆ, Z. CRNČEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter