Milanović lobira da bi izbjegao sankcije Komisije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predložene zakonske izmjene kojom se ukida vremensko ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga, Ministarstvo pravosuđa uputilo je na očitovanje drugim tijelima državne uprave i Vlada bi to mogla imati već na svojoj idućoj sjednici.

Međutim, glasnogovornik Europske komisije Oliver Bailly i jučer je izjavio da zapravo ne zna na koji način u Banskim dvorima namjeravaju promijeniti sporni zakon i je li problem što bi ta izmjena na snagu stupila 15. srpnja iduće godine.

Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara je li Komisiji prihvatljiva odgoda zakonske primjene do sredine 2014., Bailly je ponovio stav povjerenice Viviane Reding da "želimo brzu primjenu zakona EU-a, a riječ brzo nije povezana s nekim konkretnim rokom, ali to u svim jezicima jasno znači da to treba učiniti što je moguće prije".

- Bitno nam je vidjeti nacrt zakona u kojem će biti detaljno navedene različite mjere i kako se Hrvatska planira uskladiti s europskim zakonodavstvom, istaknuo je glasnogovornik, napomenuvši da se nadaju daljnjim pojašnjenjima hrvatskih vlasti.

Kako doznajemo, premda im to nije obveza, Ministarstvo pravosuđa će nacrt izmjena početkom sljedećeg tjedna kao informaciju poslati u Bruxelles. Iako je ministar Orsat Miljenić već u pismu europskoj povjerenici prije deset dana detaljno opisao dinamiku tražene zakonske promjene.

Neovisno o tome, neslužbeno doznajemo da će premijer Zoran Milanović ovih dana u dopisu svim europskim povjerenicima kao i predsjednicima vlada država članica Unije iznijeti srž spora s Komisijom te što će i u kojem roku Hrvatska učiniti da bi ga riješila. Stoga su u Vladi uvjereni da nema razloga za bilo kakve mjere protiv Hrvatske zbog kršenja europskih pravila. Pogotovo zato što su u identičnim slučajevima Slovenija i Češka svoje neusklađene zakone o uhidbenom nalogu promijenile na način da oni stupe na snagu s višemjesečnom odgodom, a nisu došle pod udar sankcija.

Milanović je proteklih dana i osobno intenzivno komunicirao s kolegama premijerima, objašnjavajući hrvatsku poziciju, za slučaj da se Komisija, prije donošenja odluke o mogućim mjerama, konzultira s državama članicama, kao što propisuje članak 39. pristupnog ugovora. (D. CIGLENEČKI, I. FRLAN)
 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter