Milanović: Kukuriku koalicija zajedno na izbore

(Milivoj MIJOŠEK)
(Milivoj MIJOŠEK)

Splitska ulica u Puli, odnosno sjedište IDS-a danas je bila mjesto okupljanja čelnika stranaka Kukuriku koalicije. Zajednički stav Vesne Pusić, Borisa Miletića, Silvana Hrelje i Zorana Milanovića, nakon sat i pol sastanka je taj da IDS, HNS, HSU i SDP idu zajedno na izbore te da je koalicija stabilna, kao i Vlada.

- Stanje u koaliciji je dobro. Kohezivno kao i u Vladi, a usporedo s drugim koalicijskim vladama jako dobro radimo i rezultati se vide, pa i ova bolnica u Puli je rezultat toga. Na izbore idemo zajedno kao koalicija. Otvoreni smo za suradnju sa srodnim strankama i već radimo na tom planu. Ovakvi kakvi jesmo smo dovoljno jaki i rezultati se vide, no otvoreni smo za sve dobre ideje. Bojim se da nakon posljednjih izjava Radimira Čačića, reformisti teško da će doći u obzir, za razliku od Laburista. Danas je država organiziranija no što je to bilo unazad tri godine i ikad. U zadnjem desetljeću nije bilo razloga zašto se ne bi moglo napredovati. Uvjeta je bilo. U ovoj godini mandata obećavamo red i to je osnova za rast. Pravda također. Ovo što zadnjih dana činimo s "Frankom" je pravedno. Ne mogu banke imati dioptriju 00, a građani idu okolo hodati slijepi. Banke imaju besprijekornu dioptriju a ljudi su oslijepili. Sada je došlo vrijeme da se bankama dioptrija smanji na 0.25 na jedno oko, rekao je Milanović.

Odgovarajući na naše putanje o decentralizaciji i financijskoj jačini regije Istre, Milanović je ustvrdio da se slaže s Borisom Miletićem kada govorimo o decentralizaciji Hrvatske.

- Mi dugujemo ozbiljnu raspravu o tome i akciju po pitanju ustroja države i reorganizaciju lokalne samouprave. Imamo puno općina i gradova koje su problem i o tome moramo ozbiljno sjesti i razgovarati jer to je jedna od ozbiljnih tema za naš slijedeći mandat, zaključio je Milanović. 

Predsjednik IDS-a Boris Miletić je rekao kako će o koaliciji odlučivati stranačka tijela. Komentirao je i premijerovu potporu za hitnom decentralizacijom države.

- IDS je ozbiljna stranka koja ima svoj način postupanja oko koalicija. Odluku o tome donose stranačka tijela, u ovom slučaju savjet IDS-a. Više puta sam rekao da ćemo uskoro imati sabor stranke na kojoj ćemo donijeti programsku platformu koja će biti temelj za buduće pregovore oko izlaska na izbore i eventualne koalicije. Početak izgradnje nove bolnice u Puli jedno je od obećanja koje smo kao koalicija ispunili. Mislim da je to ispravan put. IDS je oduvijek zastupao programe i projekte i to ćemo i dalje činiti. Ne znam tko to priča da smo nezadovoljni u koaliciji. Za politiku je bitno biti dosljedan, a nama kao regionalnoj stranci je jako bitna decentralizacija i regionalni ustroj i to je za što se IDS zalaže. U ostalom, to smo se u ovom vladajućem mandatu dogovorili jer je to bila jedna od točaka plana 21. Za nas je to jako bitno jer sve razvijene zemlje su decentralizirane i mislim da je to pravi put za gospodarski oporavak i za bolji standard života, izjavio je Miletić.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kaže da je različitost stranaka u stvari bogatstvo ove koalicije. Dodao je kako HSU ostaje u koaliciji do konca mandata.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić je izjavila da koalicija s reformistima koje vodi Radimir Čačić ne dolazi u obzir.

- Ključno je na slijedećim izborima pobijediti i nastaviti s radom. Postoji dvije stranke na nacionalnoj razini koje pripadaju u ovaj svjetonazor. Čini se da stranka Mirele Holi nije zainteresirana, druga moguća stranka su Laburisti i s njima se također razgovara, a drugih stranaka na nacionalnoj razini ne postoje, rekla je Pusić. (Cristian Bruno GALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter