Milanovic Kinezima nudi Luku Rijeka, Cacic Australcima Plomin 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic u petak je u Zagrebu pokušao zainteresirati Kineze za suradnju i ulaganje u Luku Rijeka i izgradnju željeznicke pruge Rijeka - Zagreb - Koprivnica - Botova, dok je istovremeno njegov prvi potpredsjednik Radimir Cacic u Londonu, gdje se održava Skupština Europske banke za obnovu i razvoj, investitorima predstavljao energetske projekte - Plomin III i LNG terminal na Krku.

Milanovic je u Banskim dvorima razgovarao s predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Wuom Bangguom o gospodarskoj suradnji izmedu Kine i Hrvatske, s posebnim naglaskom na podrucje infrastrukture i energetike, trgovine i turizma, priopcili su iz Vlade. Otkrili su i da je premijer svojim gostima kazao da prostor za suradnju vidi prvenstveno u Luci Rijeka i izgradnji željeznice od Rijeke prema sjeveru.

Prije tri tjedna premijer Milanovic i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Doncic razgovarali su i s celnicima kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO), jedne od najvecih svjetskih kompanija za usluge u pomorskom prometu, o ulaganju u rijecku luku, te je upozorio da je prepreka u poslu u Luci Rijeka nerazvijena željeznicka infrastruktura.

- Kina pridaje veliki znacaj odnosima s Hrvatskom, koja je partner na kojeg se možemo osloniti. Cestitamo vam na skorom punopravnom clanstvu u Europskoj uniji, unutar koje ce se još intenzivirati naša suradnja. Zainteresirani smo za izgradnju infrastrukture, što je važna tocka u podrucju trgovinsko-gospodarske suradnje, rekao je Wu Bangguo.

U financijskom centru u Londonu prvi je potpredsjednik Cacic odradio sastanke s ulagacima, a tamo je, kako doznajemo, otišao s dva udarna projekta, LNG terminalom na Krku i Plominom III. Medu ostalim Cacic je razgovarao i s predstavnicima najvece australske investicijske banke Mecquarie grupe, koja je sudjelovala u velikim privatizacijskim projektima u Zapadnoj Europi, ali i u SAD-u gdje su sudjelovali u privatizaciji cesta.

Ta banka ulaže i u infrastrukturne projekte, pa je plan predstaviti i cijeli investicijski projekt Vlade u kojem se dio infrastrukture planira graditi kroz javno-privatno partnerstvo. Uz to u planu je i sastanak s WYG Grupom, koja je jedan od vecih svjetskih konzultanata u realizaciji velikih projekata, izmedu ostaloga i u energetici. (Jagoda MARIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter