Milanović: Karamarko je nedosljedan i izgubljen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a i premijer Zoran Milanović danas je, u povodu izjave šefa oporbe Tomislava Karamarka da će HDZ tražiti prijevremene izbore u svibnju, rekao da je predsjednik HDZ-a "nedosljedan i izgubljen" te da u njegovim istupima nema nikakvog sustava.

"Poštovani kolega je toliko nedosljedan i izgubljen da to nema smisla komentirati, ima svaki dan drugi stav i o referendumu", rekao je Milanović danas u Splitu na upit kako komentira najavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će zatražiti održavanje prijevremenih izbora u svibnju 2014. zajedno s izborima za EU-parlament. Pritom je Milanović kazao da se ne ruga, ali da u Karamarkovim istupima nema nikakve sustavnosti.

"Za mjesec dana će tražiti da Božić bude umjesto Uskrsa ili tako nešto", dodao je.

Svaka zemlja treba alternativu, ali "HDZ to nije", rekao je Milanović, koji je u Splitu prisustvovao izbornoj konvenciji županijskog splitsko-dalmatinskog SDP-a.

Na upit je li dobio odluku Ustavnog suda kojom se ukida radna obveza liječnicima i može li je komentirati, Milanović je odgovorio niječno te istaknuo: "Zato mi je malo neobično bilo da se ona komentira na Ustavnom sudu prije nego što je objavljena, ali vidjet ćemo".

Pojasnio je da je Vlada, a ne Ministarstvo zdravlja, donijela odluku o radnoj obvezi liječnicima. "Dobili smo odobrenje, 'zeleno svjetlo' od Ureda za zakonodavstvo, dakle pravnih službi gdje rade pravnici koji se u to razumiju isto kao i ustavni suci, ali Ustavni sud je iznad, prema tome, štogod donio morate poštivati", kazao je Milanović.

Dodao je da Vlada nije preko koljena donijela odluku u radnoj obvezi liječnika, nego je prije toga ta problematika prošla kroz pravne službe i Ministarstvo zdravlja.

"Naš politički stav je bio da se građanima, nakon dva mjeseca kvazištrajka, osigura kvalitetna zdravstvena zaštita", rekao je i dodao da je između prava na štrajk ili prava građana na zdravstvenu zaštitu, po Vladi, važnije ovo potonje.

Po njegovu tumačenju, ova je Vlada donijela istu odluku kao Vlada Ivice Račana prije desetak godina. "Sadašnja zamjenica predsjednika Ustavnog suda tada je bila predstavnica Ureda za zakonodavstvo", kazao je Milanović.

Naglasio je da je Ustavni sud rekao svoje te da je, "bez ikakve ironije", to sve što može reći u ovom trenutku te prihvatiti odluku.

"To je poredak stvari: Sabor donosi zakone, Vlada upravlja zemljom i vodi unutarnju i vanjsku politiku, a Ustavni sud kad mu se netko obrati daje pravorijek, daje odluku i onda po tomu moraš postupati", dometnuo je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter