Milanovic: Jednostavnije biti muškarac nego žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic cestitao je ženama 8. ožujka, Medunarodni dan žena, uz konstataciju da je u Hrvatskoj i dalje jednostavnije biti muškarac nego žena.

Ocijenivši da su sve dosadašnje Vlade, i lijeve i desne, dale koliko su mogle na unapredenju položaja žena u hrvatskom društvu, Milanovic je istaknuo da njegova Vlada treba uciniti pomak kako bi Hrvatska bila medu europskim državama u kojima su žene ravnopravne s muškarcima.

Iako je danas situacija bolja, žene još nisu ravnopravne ni u pravu na rad niti u zastupljenosti u odredenim profesijama, a u društvu još uvijek nemaju dovoljno logisticke podrške, ocijenio je premijer.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi kategorija službenika koji bi "dolazili i odlazili s ministrima". Radi se o ljudima kao što su šef kabineta ili glasnogovornik, koji su ministrima desna ruka, pojasnio je premijer Milanovic.

Ministrima ce biti omoguceno da ih zaposle u svojim kabinetima, te ne bi mogli biti rasporedeni na druga radna mjesta u državnoj upravi vec bi dolazili i odlazili zajedno sa svojim ministrom. To je transparentan i pošten model, koji ne predstavlja dodatno opterecenje za državni proracun, a postoji u mnogim demokratskim državama, ustvrdio je Milanovic.

Vlada je takoder donijela izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi, kojom su utvrdeni adekvatni koeficijenti za nova radna mjesta nastala nakon preustroja ministarstava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter