Milanović izbjegao susret s kolegama iz regije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvorica premijera država s prostora bivše Jugoslavije, Vjekoslav Bevanda, Ivica Dačić, Milo Đukanović i Zoran Milanović, trebali su se danas neformalno sastati u mostarskom hotelu Bevanda, prije odlaska na otvaranje Međunarodnog sajma gospodarstva. No, u dogovoreno vrijeme došli su samo Bevanda i Đukanović.

Dačić je dosta kasnio zbog stravičnog pokolja u Srbiji, a Milanović se nije niti pojavio, ispričavajući se preko domaćina zdravstvenim problemima. Naime, dvojica njegovih suradnika već su prije završila u mostarskoj bolnici zbog trovanja hranom.

No, samo dvadesetak minuta poslije hrvatski premijer je skroz dobro izgledao na sajmu, pa postoji mogućnost da je Milanović izbjegao to regionalno okupljanje i zajedničko fotografiranje. Čak se proširila verzija da je bojkotirao Dačića zbog odbijanja Srbije plana za Kosovo.

Milanović se osvrnuo na odnose u regiji, "u čijoj je prošlosti bilo previše gubitnika i na individualnoj i na kolektivnoj razini".

- I u ovom trenutku ti odnosi nisu dobri, pa moramo puno razgovarati biti otvoreni, ukazivati međusobno na greške. Ali, ne kao mentori ili tutori, jer tu ulogu ni nad kim ne želimo, ni nad hrvatskim narodom u BiH ni prema BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Srbiji. Partnerstvo da, tutorstvo ne, zaključio je Milanović  uz kojeg su na otvaranju sajma bili i ministri Gordan Maras i Darko Lorencin.

Ni Bevanda, Đukanović i Dačić nisu se sustezali izraziti želje za što tješnjim, naročito ekonomskim odnosima.

- U tako davnoj povijesti, politika nije bila naklonjena suradnji na ovim prostorima. Ali, zahvaljujući naporima svih zemalja u regiji u proteklom su razdoblju napravljeni značajni pomaci u stvaranju pozitivne poslovne klime, kazao je Dačić, za kojeg je ulazak Hrvatske u EU primjer za ostale zemlje regije.

Boljim korištenjem zajedničkih potencijala, smatra, Đukanović, četiri bi države lakše rješavale probleme izazvane gospodarskom krizom. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter