Milanović: Istra može više od drugih

Zlatko Komadina, Stjepan Mesić, Valter Drandić, Zoran Milanović i Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Zlatko Komadina, Stjepan Mesić, Valter Drandić, Zoran Milanović i Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Na dan 30. ožujka prije točno dvadeset godina donijet je Statut Istarske županije, a ova je važna obljetnica danas u svečanoj atmosferi proslavljena u porečkoj Istarskoj sabornici. Proslavi Dana Statuta i svečanoj sjednici Županijske skupštine prisustvovali su brojni gosti, među kojima predsjednik Vlade Zoran Milanović, bivši hrvatski predsjednik i počasni građanin Istre Stjepan Mesić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te brojni drugi predstavnici različitih institucija, gradonačelnici, načelnici i saborski zastupnici.

Župan Valter Flego istaknuo je da je Statut u vrijeme donošenja bio izvrgnut ideološkom pritisku i našao se pred dilemom da li izaći u izvornoj varijanti ili osakaćen bez temeljnog identiteta Istre. Poslije dvadeset godina njegovo se donošenje pokazalo ispravnim, a njegove vrijednosti suživot, "convivenza", multikulturalnost, multietničnost, višejezičnost i poštivanje antifašističkih vrijednosti postale su dio vrijednosti općeprihvaćene nacionalne politike.

- Ovaj dokument podsjetio je da Europi odavno pripadamo, da smo u Hrvatskoj bili promotori najviših načela i vrijednosti, podsjetio je i kako je bio težak put ka multietničnosti, toleranciji, ravnopravnosti spolova. Istra i njena prošlost i sadašnjost velika je odgovornost za sve nas, rekao je Flego.

- Ljudi koji vode općine, gradove i županije spremni su na odgovornost i nema teritorijalnog preustroja bez decentralizacije, formiranje neprirodnih regija nama je neprihvatljivo, rekao je Flego.

- Istra može više od drugih, a decentralizacija može biti i asimetrična u tim stvarima, treba ne početi razgovarati, jer to činimo već dugo, nego ih početi realno provoditi. Ali svjesni smo da moramo težiti jednom zdravom, održivom prosjeku cijele Hrvatske, rekao je premijer Milanović. Istaknuo je i da nije bilo partizana iz Istre, Dalmacije i Primorja, ovo danas ne bi bila Hrvatska.

Moramo puno razgovarati jer Istra na sreću, ali onda i nažalost, previše odskače od hrvatskog prosjeka. To shvatite kao božji dar, blagodat, ali u razgovorima o decentralizaciji možemo razgovarati o tome da ta decentralizacija bude i asimetrična jer ne može svatko na isti način, zaključio je Milanović.

- Ne treba se plašiti regija u udruženoj Europi. Europa će biti prostor regija, a regije će uvijek surađivati, pogotovo kada se otvore granice i kada još pripoji dio jugoistočne Europe. Europa će tada biti, jedan od najvažnijih gospodarsko-političkih klubova u kojem neće biti motiva za promjene granica, rekao je Stjepan Mesić. 

Čestitke svim građanima Istre i okupljenima uputio je predsjednik Žžupanijske skupštine Valter Drandić i istaknuo kako Istra želi biti samostalna regija, ali u kojoj vlada jedinstvo bez obzira na nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti. Svečanosti u Istarskoj sabornici doprinijeli su i nastupi mladih glazbenika Elis Lovrić i Noela Šurana. (V. HABEREITER; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter