Milanovic: Investicije i zapošljavanje Kineza po pravilima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi veliki poslovi u Hrvatskoj dobivat ce se na javnim natjecajima i investicije kineskih tvrtki, kao i zapošljavanje kineskih radnika, nece biti iznimka od pravila o investiranju i zapošljavanju inozemne radne snage u Hrvatskoj, izjavio je u cetvrtak hrvatski premijer Zoran Milanovic.

"Mi smo pravna država i uskoro ulazimo u EU. Kada govorimo o ovakvim poslovima, kada govorimo o bilo kakvim poslovima, onda vrijedi pravilo javnog natjecaja, poziva i za koncesiju i za svaki drugi posao", izjavio je Milanovic novinarima u Varšavi gdje sudjeluje na medunarodnom radnom sastanku predsjednika vlada "Poljska - Srednja Europa - Kina".

Milanovic se na rubu sastanka susreo s kineskim premijerom Wenom Jiabaom.

Rekao je da je to bio politicki kontakt i da s premijerom jednog od najsnažnijih svjetskih gospodarstava nije razgovarao o pojedinostima ulaganja u nizinsku prugu i hrvatske željeznice o cemu je pocetkom tjedna u Zagrebu razgovarao s kineskim poslovnim ljudima.

"Mi ovdje razgovaramo s najozbiljnijim potencijalnim partnerima, to su kineske kompanije, a s obzirom na njihov ustroj kineska država je važan sugovornik. No, nitko u Hrvatskoj u ovakve poslove nece ulaziti bez provedenog javnog natjecaja za koji postavljamo jasne, transparentne i predvidljive uvjete", naglasio je Milanovic dodajuci da ce vlada razgovarati i s drugim partnerima.

On se u ponedjeljak u Zagrebu sastao s predstavnicima kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO) koji su zainteresirani za projekate koji bi Hrvatsku ucinili logistickim centrom i prometnim koridorom za kineske robe namijenjene europskom tržištu.

Bilo je rijeci o konkretnim infrastrukturnim projektima, prije svega rekonstrukciji postojece željeznicke pruge Rijeka - Zagreb i izgradnji nizinske pruge Rijeka - Zagreb - Koprivnica - Botovo, koncesijskim modelom.

Upitan jesu li istiniti navodi nekih medija da se radi o investiciji vrijednoj pet milijardi dolara i da je Kinezi uvjetuju dolaskom 20.000 svojih radnika u Hrvatsku, premijer je odgovorio da s Jiabaom nije razgovarao o tehnickim pojedinostima koje ce se rješavati kasnije.

"Što se tice radnih dozvola stranih radnika u Hrvatskoj tu su pravila jasna i nema nikakvih iznimaka po tom pitanju", istaknuo je Milanovic.

On se na rubu skupa u Varšavi neformalno sastao i sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i najavio da ce se s njime najvjerojatnije ponovno sresti u svibnju u Mariboru, kada ce Milanovic s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovicem i predsjednikom Hrvatskog Sabora Borisom Špremom obici masovnu grobnicu u Teznom u kojoj su pripadnici bivše Jugoslavenske armije likvidirali prema procjenama najmanje 15 tisuca ratnih zarobljenika, uglavnom Hrvata odmah po završetku Drugog svjetskog rata.


Podijeli: Facebook Twiter