Milanović: Ili monetizacija ili bankrot autocesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović rekao je danas da model monetizacije autocesta nije idealan, ali nema alternative jer kada bismo se pravili da tog problema nema, išlo bi se prema bankrotu cijelog sustava autocesta.

- To je model koji bi trebao biti dobar i jednima i drugima, nije idealan, ali je održiv, autoceste ostaju u Hrvatskoj, a cestarina se precizno regulira ugovornim odnosima između koncesionara i Hrvatske, istaknuo je Milanović uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a.

- Možemo se praviti da problema nema ili probati sklopiti precizan ugovor s onima koji mogu doći do jeftinijeg novca nego Hrvatska. Bit priče je da se hrvatska država zadužuje po određenoj kamatnoj stopi, koja je u ovom trenutku niža nego kada smo došli na vlast, no ima onih koji donose novu, još jeftiniju stopu, rekao je.

Dobrim primjerom takve koncesije smatra Francusku, Italiju, Španjolsku, Portugal ili pak Istru, gdje djeluje međunarodni koncesionar protiv kojega je u početku bilo prigovora, no stvar funkcionira jer je dobro ugovorno riješena i danas nitko nije protiv toga, istaknuo je Milanović.

Ustvrdio je da se ne može izbjeći vraćanje dugova i skupih kredita, naročito iz vremena HDZ-a, ali treba se složiti oko toga da promet autocestama u idućim godinama ni približno ne jamči povrat tih rata. "Netko je za to odgovoran, farbao je tunele i obećavao besplatan prolaz kroz njih, no sve dođe na naplatu", dodao je Milanović podsjetivši da je model s koncesijama bio i u HDZ-ovom planu gospodarskog oporavka.

Situaciju s autocestama Milanović je usporedio sa stambenim kreditima. Kao što mnogi imaju kredite i žive u stanovima i kućama koje su financirale banke, sve dok uredno servisiraju kredite nitko ih iz njih ne može maknuti, a slično vrijedi i za druge nekretnine, rekao je.

Ako tzv. stručna javnost i opozicija nastave biti protiv monetizacije i prijetiti još jednim referendumom, možemo se povući, ali onda će oni vraćati kredite, dodao je. Svakome tko manipulira pokažite kako izgleda preko Učke, nije savršeno, ali je stabilno, predvidljivo i regulirano, poručio je stranačkim kolegama dodavši da su alternativa samo velike financijske nevolje.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović poručio je danas saborskim zastupnicima koji jučer nisu prihvatili SDP-ovu inicijativu za promjenu Ustava da imaju osam tjedana, do nastavka saborskog zasjedanja u rujnu, da shvate "osam riječi" kojima njegova stranka želi dopuniti Ustav i uvesti nezastarjevanje teških ubojstava iz političkih pobuda.

"Nije prošlo prvi put, no do sredine rujna ima osam tjedana, što je jedna riječ svaki tjedan, pa možda shvate oni kojima je bilo prebrzo ili prenaglo", rekao je Milanović uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a. Istaknuo je da se predsjednik Ivo Josipović slaže s definicijom kakvu predlaže SDP jer ona obuhvaća sve, da "Katolička crkva po definiciji isto mora biti za to, a HDZ ne može biti protiv toga". Na činjenicu da inicijativu SDP-a ne prihvaćaju partneri u koaliciji, Milanović je ustvrdio da i oni također imaju osam tjedana, "nakon kojih će valjda sve biti jasno". "Onaj tko želi da se u Hrvatskoj suočimo s teretima prošlosti bit će za, a onaj tko ne želi, pomest će to pod tepih i dati Nijemcima, Austrijancima i Španjolcima, u nadi da se neće dići previše prašine", istaknuo je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter