Milanovic ide na summit, iako negoduje zbog upitnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic ipak ce otputovati na summit NATO saveza u Chicagu jer je odlucio ispuniti sporni upitnik potreban za dobivanje americke vize.

- Sve za Hrvatsku, rekao nam je izvor iz Banskih dvora pojasnivši da je osnovna želja premijera bila upozoriti hrvatsku javnost i americke saveznike na neprimjeren tretman celnih ljudi hrvatske države u proceduri izdavanja viza.

Americki veleposlanik James Foley potvrdio je jucer novinarima da ce i premijer Zoran Milanovic morati odgovoriti na niz škakljivih pitanja, primjerice je li clan neke teroristicke organizacije, ukoliko želi dobiti vizu.

- Ta su pitanja standardna sigurnosna procedura za dobivanje americke vize i vrijede za sve. Svi dužnosnici, predsjednici vlada, predsjednici država koji putuju u SAD trebaju vizu, to je sigurnosni zahtjev i formular mora biti ispunjen. To nema nikakve veze s Hrvatskom ni s premijerom, izjavio je Foley u Vukovaru. Dodao je da vjeruje da tekst objavljen u jucerašnjem broju Novog lista, u kojem se spominje cak i mogucnost da Milanovic odustane od puta u SAD zbog ponižavajucih pitanja, "nije odraz bilo kakvih službenih namjera s tim u vezi".

U Uredu predsjednika nisu, pak, željeli komentirati negodovanje u Vladi zbog sigurnosnog upitnika. No, na Pantovcaku niti ne razmišljaju o mogucnost da predsjednik Ivo Josipovic predstavlja Hrvatsku na tom summitu, ako ce Milanovic doista odbiti ispuniti upitnik.

- Nema plana B, predsjednik sigurno nece uskociti umjesto premijera. To mora on sam riješiti, rekao nam je izvor u Uredu predsjednika.

Hrvatska nije jedina clanica NATO-a ciji državljani, pa tako i predsjednici i premijeri, trebaju vizu za ulazak u Sjedinjene Americke Države. Vize su potrebne i državljanima Turske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Albanije. Dakle, i predsjednici njihovih vlada, ako vec nemaju važecu vizu, takoder ce se, unatoc tome da imaju pristup i najosjetljivijim informacijama unutar NATO-a, morati uoci puta izjasniti dolaze li u SAD kako bi se bavili prostitucijom i pomažu li možda koju teroristicku organizaciju. Pa makar, poput Hrvatske, i vojnici iz tih država bili angažirani u stranim zemljama u sklopu NATO trupa. Poljska je, primjerice, bila dio SAD-om predvodene koalicije u ratu protiv Iraka 2003. godine, dapace imala je i svoju okupacijsku zonu u Iraku (to su još imali SAD i Velika Britanija), ali, Poljaci i dalje trebaju vize za ulazak u Sjedinjene Države.

Novi hrvatski veleposlanik u Washingtonu Joško Paro najavio je da ce mu rad na liberalizaciji viznoga režima biti jedan prioriteta.

Razgovarali smo jucer s nizom nekadašnjih hrvatskih dužnosnika, od Stjepana Mesica do ministara i nitko od njih ne pamti da su im pitanja koja idu uz zahtjev za americku vizu predstavljala problem. Vecina ih se niti ne sjeca bilo kakvog upitnika jer su im njihovi podredeni sredivali sve u vezi s americkom vizom. (D. CIGLENECKI, B. PAVELIC, T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter