Milanović i Ostojić protiv vojske na granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović i njegov suradnik Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova, izjavili su u četvrtak da se ne slažu sa slanjem vojske na granicu, ističući da SDP ipak neće spletkariti protiv Vlade, "koliko god bila loša", sve dok pokušava riješiti problem s kojim se suočava cijela Europa. Govoreći o nacionalnoj sigurnosti Milanovi? je na konferenciji za novinare kazao da vojska već mjesecima pomaže policiji koja je jedina ovlaštena nadzirati granicu.

"Vojska na granici loša je ideja i fiksacija da netko pokaže da je bio u pravu", kazao je Milanović. No, dodao je da će i dalje ukazivati na stvari za koje misle da su loše, ali da neće spletkariti. "Ono što su Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko radili nama dok smo se nosili s tim problemom smatram nedostojnim. Denuncirali su nas radeći nam iza leđa po Beogradu i Budimpešti, ali od nas to neće vidjeti", rekao je Milanović. Dodao je i da je odluka o slanju vojske na granice zadaća predsjednice Republike i premijera, a ne njegovih potpredsjednika. Time pokazuju da su slučajna Vlada i da nemamo vlast, a morali bismo je imati, poručio je Milanović. Kazao je i da je Hrvatska mogla odavno poslati vojsku i podići žicu na granicama, ali da bi u tom slučaju u međunarodnoj zajednici došla na loš glas, poput Mađarske.

Ostojić je istaknuo da je malen korak od vojske na granicama do vojske na ulicama. Podsjetio je na program vladajuće koalicije u kojem je "neskriveno napisala da kroz projekt domovinske sigurnosti ima namjeru militarizirati društvo". "Hrvatska ima 21.000 policijskih službenika i 6.200 graničnih policajaca, možemo još dignuti i pričuvu, ali vojska nema što raditi na granici", rekao je Ostojić.

Milanović je ocijenio i da potpredsjednik Vlade Karamarko ne može premijeru ili ministru unutarnjih poslova govoriti što treba raditi. "Potpredsjednici nisu šefovi ministrima, oni su zaduženi za koordinaciju", rekao je predsjednik SDP-a, ističući da bi Vlada trebala biti sutrukturno posložena, što trenutno nije slučaj, jer "imamo dva potpredsjednika koji su tu samo da bi podijelili plijen". "Ja ne mogu likovati da se Vlada raspada, no ona se nije uspjela ni sastati. Ali to je njihova stvar, sve dok ne postane hrvatska stvar, a postaje iz dana u dan", ocijenio je Milanović. Zaključio je i da u hrvatskom slučaju predsjednica želi biti premijer te da uzima ovlasti, jer "Hrvatska nema vlast ni premijera". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter