Milanović i Karamarko neće u TV-dvoboj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uglavnom izbjegava saborske utakmice s premijerom Zoranom Milanovićem, pa hrvatska javnost još ne zna tko je od dvojice vodećih političara u zemlji jači "jedan na jedan". Ali, europski izbori nova su prilika za njihovo odmjeravanje. Za to su preduvjeti dobra volja premijera i šefa parlamentarne opozicije za javnu konfrontaciju te poziv jedne od nacionalnih televizija.

Postoje, istina, Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe koja ne predviđaju ovakav tip sučeljavanja.

Međutim, taj dokument, u kojem se činovnički, neovisno o političkoj relevantnosti, inzistira na jednakom tretmanu svih sudionika izbora, ne odnosi se u ovom slučaju niti na Milanovića niti na Karamarka.

Oni, naime, nisu kandidati za Europski parlament i time formalno ne sudjeluju u izbornom procesu. Dakle, predsjednik Vlade i njegov glavni oponent mogu, bez bojazni da bi se na taj način bilo što kršilo, sjesti jedan nasuprot drugom i razmijeniti argumente o ekonomskoj situaciji u državi, svjetonazorskim razlikama, pa, naravno, i o europskim izborima. No, zasad nema naznaka da će se to dogoditi.

U tri televizijske kuće s nacionalnom koncesijom ne razmatraju mogućnost ugošćivanja Milanovića i Karamarka, opravdavajući se pritom strogim tumačenjem Pravila prema kojima, navodno, nema prostora za njihov okršaj u elektroničkim medijima.

Na HRT-u su, kako se doznaje, bili spremni organizirati tek sučeljavanja predstavnika kandidacijskih lista, da ih je bilo najviše deset. Ali, kako ih na izbore izlazi tri put više, od toga se odustalo.

Slično razmišlja i čelništvo Nove tv.

- Sučeljavanje čelnika lista koje navodite ne možemo organizirati jer bismo onda bili obvezni osigurati jednak prostor i svim ostalim listama.

Zato hrvatski građani neće imati priliku gledati sučeljavanje najjačih stranaka, kazuje Mislav Bago, voditelj projekta Nove TV za praćenja EU izbora. (D. CIGLENEČKI, S. PAVIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter