Milanović i Josipović odustali od obilaska Vukovara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je bilo najavljivano da će danas u Vukovaru, gdje se obilježava Dan sjećanja na žrtvu, biti organizirana samo jedna Kolona sjećanja, središnji događaj obilježavanja, ispalo je da su organizirane dvije.

Nakon višemjesečnog sukoba oko ćiriličnih natpisa u gradu, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara krenuo je u obilazak prije službenog protokola. Generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, kao i veliki broj branitelja i ostalih građana, također su dio te kolone.

U koloni Vlade RH ostalo je svega 200-tinjak ljudi. Na jednom raskrižju u Vukovaru kolone su se susrele, a kolona Stožera blokirala je prolaz službenoj koloni.

Procijenivši da će se provokacije te vrste nastaviti, državni čelnici su odustali od obilaska Vukovara i uputili se direktno na Ovčaru.

- Nije ovo utakmica i nećemo se natjecati sa Stožerom, rekao je premijer Milanović.

Kolona Stožera je krenula nakon intoniranja himne i minute šutnje za poginule. Pošli su prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata formirajući veliku kolonu.

U krugu vukovarske bolnice bio je održan komemorativni skup, na kojem su nazočni najviši hrvatski dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović i članovi Vlade i drugi.

Među sudionicima obilježavanja u krugu bolnice stigli su i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Srpskog demokratskog foruma Veljko Đakula.

Po dolasku u krug bolnice upitan o dvjema kolonama sjećanja, predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je kako je na današnji dan najbitnije odati počast onima koji su položili živote za Vukovar i Hrvatsku, a da je stvar svakoga kako će to učiniti.

Josipović: Onima koji su opstruirali Kolonu sjećanja nije stalo do Vukovara
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je zajedno s predsjednicima Sabora i Vlade Josipom Lekom i Zoranom Milanovićem napustio vukovarsku Kolonu sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, izjavio je kako je "ova opstrukcija pokazatelj da onima koji su ovo organizirali nije stalo ni do Vukovara, ni do pijeteta".

Iako visoki državni dužnosnici nisu uspjeli stići do Memorijalnog groblja, na kojem je bilo predviđeno da polože vijence i zapale svijeće u spomen na žrtve agresije na Vukovar 1991. godine, Josipović je novinarima izjavio kako je pijetet u srcima državnih dužnosnika, "on postoji i nitko ga ne može uništiti".

Istaknuo je da upravo zato što je danas dan pijeteta prema žrtvama Vukovara, državni dužnosnici neće inzistirati na odlasku na Memorijalno groblje te su se povukli iz Kolone sjećanja, ali će vijence položiti i svijeće zapaliti na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

"Vukovar je simbol pomirenja hrvatskoga naroda i društva. Bio je to i ostao", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izrazivši žaljenje što je državnom vrhu onemogućeno da polaganjem vijenaca na groblju izraze sućut prema stradalima u agresiji na Vukovar.

"Vremena su međutim takva. Bit će bolje i u Vukovaru i u Hrvatskoj", rekao je Leko. Premijer Zoran Milanović rekao je kako, kao ni prošle godine u Vukovaru, nije mislio davati izjave, ali je ocijenio kako mu je dužnost objasniti zašto predstavnici Vlade ove godine više ne mogu sudjelovati u vukovarskoj Koloni sjećanja.

"Jednostavno, na silu ne ide. To nikome nije palo na pamet. A na ovakav se način može svatko organizirati tko ovo doživljava kao utakmicu. Ovo za mene nije utakmica, nek' igraju sami", poručio je predsjednik Vlade.

Protokolom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine bilo je predviđeno, kao i svake godine dosad, da se sudionici obilježavanja okupe u krugu bolnice odakle se u Koloni sjećanja kretalo do Memorijalnog groblja. Međutim, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poveo je kolonu sjećanja prema groblju odmah nakon intoniranja himne i minute šutnje, na samom početku programa komemoracije, dok su u krugu bolnice programu ostali nazočiti predstavnici državnog vrha zajedno sa ratnim zapovjednicima obrane Vukovara Milom Dedakovićem, Brankom Borkovićem i Tomislavom Merčepom.

Nakon programa, Kolona sjećanja s državnim dužnosnicima, u kojoj se nalazilo nekoliko stotina osoba, krenula je iz bolnice Stepinčevom ulicom te se na križanju te ulice s Ulicom Antuna Bauera susrela sa kolonom koju je predvodio Stožer. Nakon dužeg čekanja da prođe kolona koju predvodi Stožer, predstavnici državnoga vrha odlučili su odustati od daljnje hodnje prema Mermorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, te se uputili prema Ovčari.

Pusić i Lorencin: Dirigirana blokada

Ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je večeras kako je Vukovar žrtva politikanstva, a današnje događaje u Vukovaru, u kojima je državnom vrhu onemogućeno sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja, nazvala je stranački dirigiranom blokadom. "To je bila blokada stranačke milicije. Organizirana, sa slušalicama, s dojavama, direktno blokada Vlade, predsjednika države i predsjednika Sabora", izjavila je večeras ministrica Pusić novinaru RTL-a, na Markovu trgu po povratku iz Vukovara.

Ocijenila je kako je riječ o iskorištavanju Vukovara i obilježavanja vukovarske tragedije za stranačko politikanstvo. "To nije prvi puta da je Vukovar žrtva politikanstva, ali i danas je bio", kazala je. Na novinarsko pitanje misli li pritom na oporbenu stranku HDZ, Pusić je odgovorila: "Mislim na HDZ".

S njom se složio ministar turizma Darko Lorenzin, koji je kazao kako je jako žalostan, jer je kao član Vlade htio, kao i svi njegovi kolege, na najjednostavniji mogući način odati počast, u čemu su spriječeni. Na pitanje misli li da je to bilo stranački dirigirano, Lorenzin je odgovorio: "Apsolutno. Svaki komentar je suvišan"

Hranić: Vukovar opet postao simbolom različitosti
Vukovar je opet postao simbolom različitosti koja ranjava, a ono što se događa po zidovima toga grada, događa se i duboko u duši toga naroda, poručio je s današnje mise zadušnice na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nadbiskup đakovački i osječki Đuro Hranić dodavši kako je Vukovar nastao na žrtvi ljubavi, a razaran je kricima mržnje.

"On se iznova rađa i gradi na ostacima posrnule ljudske riječi i djela. Zbog toga riječi, a s riječima i slova, imaju u ovome gradu svoju prošlost i svoju sadašnjost", kazao je nabiskup Hranić.

Tako su, rekao je, na jednoj ploči dvije različite povijesti grada i na jednoj ploči dvije različite vizije sadašnjosti.

"To su na jednoj ploči dvije različite budućnosti, no Vukovar je samo jedan", poručio je Hranić dodavši kako ipak na toj ploči, u gradu Vukovaru, ima mjesta za sve.

Kada ne bi bilo tako onda žrtva koju su podnijeli naši mrtvi ne bi imala smisla, ocijenio je nadbiskup.

Priča o Vukovaru, kazao je, nije završena već je živa i traje. "Oni zbog kojih smo danas ovdje, zajedno sa svima nama govore 'Grad to smo mi!'. Od Vukovara, preko Škabrnje, do tolikih ranjenih mjesta, smijemo nad grobovima naših mrtvih poručiti: Grad to smo mi, spremni povezati se uz Vukovar i načiniti veliki lanac ljubavi koji brani, zaštićuje, čuva i njeguje sve ljude naše Hrvatske", naglasio je Hranić.

Sve može utihnuti, i novac, i vlast, i knjige u kojima su napisane različite istine o nama, ali ljubav uvijek ostaje, poručio je nadbiskup đakovački i osječki Đuro Hranić.

Misi na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nisu nazočili predstavnici državnog vrha jer su bili spriječeni priključiti se Koloni sjećanja, nakon čega su se uputili prema Ovčari.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović položili su vijence i zapalili svijeće na Spomen obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Karamarko: Nepotrebna podjela
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je u Vukovaru izjavio kako se godišnjica vukovarske tragedije obilježava na nepotrebnoj podjeli te da je to, po njemu, zadnja podjela u Hrvatskoj.

Karamarko, koji je do Memorijaloga groblja, kao i ostali članovi HDZ-a, stigao u koloni koju je vodio Stožer, izjavio je da je u Vukovaru Hrvatska jedinstvena, a izdvojila se samo mala grupa ljudi.

"Ovo je jedinstven narod koji odaje počast i poštovanje poginulim Vukovarcima koji su poginuli ne samo za svoj grad, nego i za Hrvatsku", rekao je Karamarko.

Josić: Drago mi je da se pokazala razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske
Drago mi je da se pokazala razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske, poručio je danas predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, komentirajući to što su predstavnici državnoga vrha napustili Kolonu sjećanja na žrtvu Vukovara tvrdeći da su spriječeni u priključivanju koloni.

"Osjećaji su pomiješani, i ljutnja i bol i patnja, meni je drago da se pokazala razlika između nevukovarske i vukovarske Hrvatske. Vidjeli ste i sami gdje je bio narod. Idemo našim putem dalje do ostvarenja cilja", izjavio je kratko Josić novinarima nakon mise za poginule i nestale Vukovarce održane na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Pupovac: Na veliku vukovarsku nesreću ovo je još jedna nesreća
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac danas je u sklopu državnoga izaslanstva odao počast žrtvama ubijenima na Ovčari 1991. godine, a sprječavanje predstavnika državnoga vrha da se priključe vukovarskoj Koloni sjećanja ocijenio je kao još jednu nesreću Vukovara u velikoj nesreći koju je taj grad doživio.

"Na veliku vukovarsku nesreću, ovo je još jedna nesreća. Treba učiniti sve da se to više nikada ne ponovi", izjavio je Pupovac novinarima, izrazivši žaljenje što se Vukovar kao mjesto pijeteta "pretvara u mjesto političkih obračuna".

Kratku izjavu tom je prilikom dao i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, rekavši kako je Vlada, kao i ranijih godina, došla u Vukovar te odala počast i dužno poštovanje prema žrtvama. Istaknuo je kako u tom smislu "nije važno tko je bio na početku, a tko na kraju Kolone sjećanja". (Hina, D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter