Milanović i Janša potpisali memorandum o LB-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski i slovenski premijer Zoran Milanović i Janez Janša potpisali su u ponedjeljak u Mokricama Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Nakon jednosatnih razgovora pred velikim brojem hrvatskih i slovenskih novinara, kao i novinara stranih medijskih kuća, dvojica su premijera stavila potpis na dokument u kojem se kaže da će se čim prije pokušati naći sveobuhvatno rješenje za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke a u tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.

Hrvatska vlada osigurat će da se tužbe hrvatskih banaka o prenesenoj štednji stave u zastoj, te da se ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje Ljubljanske banke, a Slovenija se obvezuje odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju RH EU.

Milanović i Janša zadovoljni potpisanim memorandumom
"Potpisanim Memorandumom o suglasnosti rješava se i posljednje otvoreno pitanje između Hrvatske i Slovenije koje je bilo prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Ljubljani", rekao je u ponedjeljak u Mokricama slovenski premijer Janez Janša, dok je predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović kazao kako ovo rješenje zadovoljava i jednu i drugu stranu.

"Ovaj memorandum rješava i posljednje otvoreno pitanje između dviju država koje je stajalo na putu do konačne ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora za ulazak u EU", rekao je Janša.

"Slovenska vlada još će ovoga tjedna uputiti u parlament zahtjev za početak procesa ratifikacije", nastavio je Janša ističući kako smatra da će kompletni postupak biti gotov do kraja ožujka.

Na pitanje može li se dogoditi da, s obzirom na političku situaciju u Sloveniji, parlament bude raspušten prije nego se ratificira ugovor, Janša je rekao: "Te mogućnosti nema ni praktički ni teoretski".

Novinare je zanimalo i kakva jamstva postoje da Hrvatska za dvije godine neće ponovno pokrenuti tužbe. "Jamstvo je ovaj memorandum. To je riječ koja je dana i bit će još dodatno verificirana u institucijama obiju zemalja", rekao je Janša, dok je Milanović odgovorio da se hrvatska država i hrvatska vlada drže preuzetih obveza.

Milanović je rekao da je ovaj memorandum rješenje koje zadovoljava i jednu i drugu stranu.

"Sada konačno imamo dogovor. On je tražio malo dobre volje, malo kontakata, djelovanja stručnjaka, ministara, pregovarača. Sada imamo rješenje koje zadovoljava i jednu i drugu stranu", rekao je Milanović na konferenciji za novinare.

Na pitanje slovenske novinarke hoće li Ljubljanska banka ući na hrvatsko tržište, Janša je rekao da će nakon 1. srpnja Hrvatska ući u EU i biti dio europskog jedinstvenog tržišta gdje vrijede pravila o slobodnom kretanju kapitala pa će se europska pravila o bankama odnositi i na Hrvatsku.

Milanović je izrazio žaljenje što Ljubljanska banka nije prisutna na hrvatskom tržištu zadnjih dvadeset godina "jer je to bila banka od povjerenja". "Da su problemi ranije bili riješeni, Ljubljanska banka je mogla prva ući na hrvatsko tržište i zaraditi milijarde", kazao je hrvatski premijer.

Na pitanje kakva su jamstva da će se u Baselu, koji je već dva puta odbio biti nadležan za Ljubljansku banku, to pitanje riješiti kao i da će se riješiti u okviru sukcesije, Milanović je kazao da "aspolutnih jamstava nema".

"Ali ima jamstava zrelosti koju ovdje pokazujemo. Nastavljamo razgovore u okvirima sukcesije. To su bilateralni razgovori... vjerujemo da problem možemo riješiti", kazao je.

"Postoje iskustveno i zdravorazumski sva jamstva da će pitanje biti riješeno u razumnom roku na obostrano zadovoljstvo". Milanović je pripomenuo da će se pitanje Ljubljanske banke rješavati i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, ali ne tužbom hrvatske države nego privatnim tužbama građana.

Oba su se premijera prisjetila dvorca Mokrice iz nekih ranijih vremena, Janša kada je kao ministar obrane s ministrom obrane Hrvatske Martinom Špegeljom razgovarao o zajedničkom planiranju obrane, a Milanović kada je kao dijete u vikendici svojih roditelja raspravljao na Sutli s drugom djecom o tome gdje su bolje kremšnite, u Mokricama ili Samoboru. Milanović je izrazio nadu da za dvije godine granice, o kojoj su kao djeca znali da postoji, ali nisu znali gdje se točno nalazi, više neće biti kada Hrvatska uđe u schengenski prostor.

Josipović zadovoljan zbog memoranduma sa Slovenijom
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo činjenicom da su predsjednici hrvatske i slovenske vlade, Zoran Milanović i Janez Janša, potpisali memorandum o suglasnosti kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije i koji će omogućiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Van Rompuy čestitao Milanoviću i Janši
Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy čestitao je u ponedjeljak premijerima Hrvatske i Slovenije na potpisivanju Memoranduma o suglasnosti za rješavanje pitanja Ljubljanske banke, istaknuvši da je to primjer za cijelu regiju kako se rješavaju bilateralni problemi. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter