Milanović i Čačić sutra u Istri o Plominu 3

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

O termoelektrani Plomin C želimo razgovarati s ljudima koji tamo žive, kazao je na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Zoran Milanović najavljujući današnji posjet Labinštini. U Istru će stići s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem.

Predstavnici državne izvršne vlasti trebali bi se u Labinu od 11 sati sastati s predstavnicima Istarske županije, gradonačelnikom Tulijom Demetlikom i načelnicima okolne četiri općine, a potom obići energetsko postrojenje u Plomin Luci. Lokalni prvaci na njihovoj su koordinaciji, podsjetimo, zaključili da podržavaju potrebu izgradnje trećeg bloka TE Plomin, ali na plin, energent određen općinskim i županijskim prostornim planom, a ne na ugljen koji žele Vlada i HEP. Složili su se i da će od Vlade, kao svojevrsno obeštećenje, tražiti udvostručenje naknade za korištenje prostora elektrana te njenu drukčiju preraspodjelu jedinicama lokalne samouprave.

Legitimno je pretpostaviti da će se, osim o tim pitanjima, razgovarati i o aktualnoj IDS-ovoj inicijativi za raspisivanjem referenduma o Plominu C, projektu od državne važnosti.

- Projekt izgradnje Plomina 3 opterećen je važnim financijskim i ekološkim pitanjima za lokalnu zajednicu, ali i širi prostor - to je pitanje koje se tiče Slovenije, Gorskog kotara, Rijeke, Opatije, Liburnije, Pule, Buja, upozorio je Milanović na jučerašnjoj sjednici Vlade. Radi se o zagađivaču, ali neusporedivo manjem nego što je to bilo ranije. Jedan od najvećih zagađivača u Hrvatskoj su autoceste, a siguran sam da nitko nije za njihovo zatvaranje ili ukidanje, napomenuo je premijer.

Pitanje je jako kompleksno, neke stvari smo dogovorili, o mnogim bitnim stvarima smo razgovarali ali nećemo ništa raditi na silu, jer Istra nam je, kao i svaki dio Hrvatske, jednako važan, istaknuo je Milanović. (I. RADIĆ, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter