Milanović i Bratušek u Opatiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Zoran Milanović i slovenska premijerka Alenka Bratušek sastali su se danas u Opatiji kakobi razgovarali o odnosima dviju zemalja i međusobnoj suradnji točno osam dana uoči ulaska Hrvatske u EU.

"Naši odnosi polakouplovljavaju u mirnije vode, a kao članice EU moramo surađivati", kazao jepremijer Milanović i dodao da će se ubuduće sastajati i češće, zbog zajedničkih političkih i gospodarskih interesa.

Premijerka Bratušek naglasilaje pak kako su suradnja i dijalog "apsolutno jedini pravi put"."Europska unija pruža puno prilika za političku i gospodarsku suradnju". "Slovenija je već određeno vrijeme članica EU i spremna je u svakom trenutku pomoći savjetom ako je to potrebno", poručuje premijerka.

Ovaj je susret hrvatskog premijera i slovenske premijerke svojevrsna kompenzacija zbog nedolaska premijerke Bratušek u Zagreb na veliku proslavu hrvatskog ulaska u EU. Naime,Sloveniju će na toj svečanosti predstavljati predsjednik države Borut Pahor pa su u Ljubljani smatrali kako bi bilo neuobičajeno da onda u Zagreb putuje i premijerka, iako se špekuliralo i da je premijerka Bratušek naprasno otkazala put u Zagreb, nezadovoljna zbog nastavljanja sudskih procesa protiv Nove ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima.

Bio je to prvi susret Milanovića i Bratušek od ratifikacije hrvatskog pristupnogugovora u Sloveniji i prvi susret u Hrvatskoj. Do sastanka dolazi upravo utrenutku sklapanja hrvatsko-slovenskog "posla stoljeća", Agrokorove akvizicije slovenskog Mercatora. Zbog tog posla premijerka Bratušek izložena je oštrim kritikama u svojoj zemlji, koja je iznimno nenaklonjena stranim investitorima.

Milanovići Bratušek razgovarali su na terasi hotela Milenij, onda su prošetali do Ville Angiolina gdje su dali izjave novinarima. Susret je završio ručkom u Plavom podrumu u Voloskom. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter