Milanović: Hrvatska osjeća posljedice klimatskih promjena

Milanović je predvodio hrvatsko izaslanstvo na otvaranju pariškog klimatskog summita (D. KOVAČEVIĆ/Novi list)
Milanović je predvodio hrvatsko izaslanstvo na otvaranju pariškog klimatskog summita (D. KOVAČEVIĆ/Novi list)

Iako Hrvatska u ukupnoj globalnoj emisiji CO2 sudjeluje sa neznatnih 0,06 posto, negativne posljedice klimatskih promjena osjećamo kao i ostatak svijeta, rekao je premijer Zoran Milanović u ponedjeljak u Parizu, naglasivši da zemlje koje u velikoj mjeri pridonose emisiji plinova moraju preuzeti veće obveze, objavio je HTV.

Milanović je predvodio hrvatsko izaslanstvo na otvaranju pariškog klimatskog summita na kojem 195 zemalja svijeta pokušava dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za zagrijavanje planeta s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta razine mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode.

- Iako Hrvatska u ukupnoj globalnoj emisiji CO2 sudjeluje sa neznatnih posto, negativne posljedice klimatskih promjena osjećamo kao i ostatak svijeta. Suše, poplave poput katastrofalnih u istočnoj Slavoniji ili ekstremne temperature, prijetnja su okolišu, zdravlju i sigurnosti građana te nacionalnoj ekonomiji. Kako bi ublažili i spriječili klimatske promjene samo u protekle 4 godine sufinancirali smo projekte energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 2,5 milijardi kuna, rekao je Milanović u govoru pred sudionicima konferencije.

Na otvaranju skupa sudjelovalo je 150 šefova ili vlada, među kojima i predsjednici SAD-a, Kine, Indije i članica EU-a, zemalja odgovornih za najveću emisiju štetnih ugljikovih plinova, a poslije njihova odlaska ostat će 195 pregovaračkih timova koji će do 11. prosinca tražiti zajedničko stajalište.

- Odgovornosti i obveze trebaju biti dodijeljene ne samo na temelju emisije stakleničkih plinova, nego i prema kapacitetu i BDP-u pojedinih zemalja. Zemlje koje u velikoj mjeri pridonose emisiji plinova i imaju gospodarsku snagu moraju preuzeti veće obveze, poručio je Milanović na skupu.

Nakon desetljeća teških pregovora koji su neslavno propali na summitu u Kopenhagenu 2009., sada su stajališta bliža, ali je sklapanje povijesnog sporazuma daleko od sigurnog. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter