Milanovic: Hrvatska ne treba srljati u eurozonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ne treba žuriti s uvodenjem eura kad postane clanicom EU-a, s obzirom na to da aktualni dogadaji u eurozoni smanjuju privlacnost te valute, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanovic u intervjuu za Bloomberg, otkrivajuci neke dijelove SDP-ovog ekonomskog programa dok se približavaju izbori u prosincu.

- Zbog neizvjesnog stanja u Europi i na svjetskim financijskim tržištima pratit cemo dogadaje u sljedece dvije-tri godine. To je razdoblje u kojem ne možemo ni pomišljati na pridruživanje eurozoni, kazao je Milanovic, kojeg je Bloomberg predstavio kao politicara koji u predizbornim istraživanjima u Hrvatskoj ima najvecu potporu gradana. Bloomberg vjeruje da ce šef SDP-a »naslijediti ekonomiju koja izlazi iz svoje najduže recesije«.

Milanovic smatra da bi Hrvatska trebala dovršiti prijelaz u tržišnu ekonomiju, buduci da je zbog rata zaostala za drugim bivšim komunistickim zemljama.

- Socijaldemokrati ce vjerojatno biti prisiljeni obratiti se za pomoc MMF-u kako bi ojacali gospodarski oporavak Hrvatske, procijenio je glavni analiticar Zagrebacke banke Goran Šaravanja, s kojim je Bloomberg takoder razgovarao. On smatra da ce iduca vlada morati prodavati državnu imovinu radi povecanja prihoda proracuna, te tvrdi da bi »bio iznenaden ako bi na kraju njihovog mandata državne kompanije ostale neprodane«. No, predsjednik SDP-a misli drukcije.

- Strateške kompanije trebaju ostati u državnim rukama, kaže Milanovic. Prema njegovu mišljenju, ugovor kojim je Sanaderova vlada kontrolu nad Inom prepustila MOL-u »bit ce vrlo teško, ako ne i nemoguce, opozvati«, i to zbog »nesposobnosti i nemara Vlade«. Umjesto toga, kaže, Hrvatska bi se »trebala usredotociti na unaprjedenje suradnje« s MOL-om.

Milanovic smatra da bi Hrvatska, radi izlaska iz krize, trebala zadržati državni proracun na razini od 120 milijarda kuna, pri cemu bi vlada trebala odustajati od zaduživanja, stvarati nova radna mjesta i privlaciti inozemne investicije. Pritom, Hrvatska treba nove tehnologije i kompanije temeljene na znanju. Da bi to postigla, Hrvatska mora smanjiti birokratske prepreke, a istodobno zadržati socijalnu ravnotežu i harmoniju, rekao je Milanovic. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter