Milanović: Hrvatska ne štedi, već naprosto nema novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Zorana Milanovića trenutačno je sukobljena s Crkvom, poduzetnicima i sindikatima, dok unutar većinske koalicije također postoje ozbiljne napetosti između SDP-a i IDS-a, a prilično su nedefinirani odnosi između SDP-a i HNS-a.

To je rezime prve godine mandata ove Vlade. Premijer se, međutim ne slaže s takvim opisom.

- Od svega priznajem jedino da ima određenih nesporazuma s dijelom crkvenih velikodostojnika, ali ne mislim da je to naša krivnja.

- Pa krenimo onda s Crkvom.

- Nemam što dodati onome što sam rekao neki dan u intervjuu HTV-u. Mi smo jasno najavili što mislimo napraviti i po pitanju medicinski potpomognute oplodnje i po pitanju zdravstvenog odgoja i za to smo dobili povjerenje. Ovo nije svjetonazorsko pitanje, sve što se radi je zbog djece i zbog zdravlja i o tome više nemam što dodati.

- Ministar Željko Jovanović i Agencija imaju vašu punu potporu.

- Nego što.

- Snižavanje kreditnog rejtinga zapravo je išlo naruku Vladi. Financijski se za Hrvatsku, barem zasad, ništa nije pogoršalo, a došlo je do otrežnjenja, čini se i među sindikatima. Postalo je jasno da Vlada  nije baš toliko socijalno neosjetljiva i da se od nje traže puno veći rezovi, otpuštanja i smanjivanje plaća i mirovina, nego što ih je ona poduzela. Agencija S&P vam je zapravo pomogla.

- Još će netko insinuirati da postoji zavjera između Vlade i kreditne agencije, a nje naravno nema.

- Ali, agencije su očekivale od vas da budete socijalno rigorozniji.

- Nismo to bili jer smo procijenili da bi to bilo štetno za Hrvatsku jer bi drastičnija štednja i odricanja u potpunosti zaustavili kotač koji ionako ide usporeno. Štednja ne može samoj sebi biti svrha, a, ponavljam po deseti put, nema u Hrvatskoj štednje, nego se radi fiskalna konsolidacija. Mi ne štedimo nego naprosto nemamo novac za dodatna prava zaposlenih u javnim službama.

- Smatrate se socijalno osjetljivom Vladom?

- Odgovornom.

- Primarno odgovornom?

- Da. Odgovorni smo i racionalni, s tim da sam svjestan da ratio u politici ima svoja ograničenja.

- IDS. S njima ste baš u grubim odnosima.

- Ne znam, mi smo i dalje u kontaktu, telefonski i viđamo se. Zbog nepromišljenih izjava drugih ljudi mi je žao, ali ne mogu za njih odgovarati. Kao što ne želimo biti niti taoci sukoba u drugim strankama jer to ograničava i SDP i dovodi nas u podređen, ponižavajući položaj. Ali, o tome je odlučio SDP Istre.

- Može li IDS uopće biti odgovoran u nacionalnoj Vladi? Njih zanima isključivo Istra i nikad nisu imali širu sliku.

- Točno je da su oni usredotočeni na Istru, IDS je posebna stranka, drukčija od ostalih, ali njihov ministar Veljko Ostojić je odličan i s njim jako dobro surađujem.

- A sad ćete u na lokalnim izborima u Istri biti ljutiti konkurenti. Damir Kajin, kojeg podržavate, vrlo je bijesan na IDS.

- Na tim izborima neću sudjelovati i ne mislim se ni s kim svađati. Žao mi je zbog sukoba u IDS-u, ali mi ga nismo ni poticali ni na bilo koji način u njemu sudjelovali. Bude li koalicije SDP-a s Kajinom, to će biti koalicija za Istru sa svim srcem i pameću. (Dražen CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter