Milanović: Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU

Zoran Milanović (CROPIX)
Zoran Milanović (CROPIX)

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u petak navečer da Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom i da Srbi u Hrvatskoj od njega nemaju boljeg prijatelja, niječući da je tijekom srpsko-hrvatske granične krize Srbe nazvao barbarima.

U izravnom uključenju u dnevnik RTS-a iz Zagreba Milanović je naglasio da je Hrvatskoj migrantska kriza problem zbog kojeg je od srbijanskog kolege Aleksandra Vučića tražio da preusmjeri dio migranata prema Mađarskoj, te ponovio da Hrvatska može ponovno uvesti mjere na granici.

Milanović je, na pitanje da li je današnju odluku o deblokadi granica donio poslije pritisaka iz Bruxellesa i kritika da je Hrvatska prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjuu EU sa Srbijom, odgovorio kako ne zna tko bi to mogao pritisnuti Hrvatsku.

«Ja sam član Vijeća EU i tamo razgovaram i s Angelom Merkel, s Wernerom Faymannom... Tamo nitko nije bio zainterisan govoriti o Srbiji i ovoj situaciji, tako da ne vidim tko bi mogao na Hrvatsku imati tu vrstu pritiska. To sigurno nisu dužnosnici Europske komisije«, rekao je Milanović.

Hrvatska je, inzistira Milanović, blokadu uvela »nediskriminatorno, da bi zaštitila svoje nacionalne interese« i poslala Srbiji poruku – «ljudi, surađujte s nama«.

Milanović je zanijekao da je tijekom granične krize Srbe nazvao barbarima, objašnjavajući kako je pogrešno citiran, te da je njegova izjava pogrešno protumačena jer je rekao da »Mađarska pravi zid prema barbarima«, jer »Orban i društvo barbarima doživljavaju Arape«.

«Ja, taj Zoran Milanović, čiji su preci partizani branili Srbe od ustaša u Lici, recite kad sam to rekao?«, uzvratio je Milanović novinaru RTS-a, inzistirajući da nije precizno citiran.

Milinović je objasnio da je za Srbiju rekao kako je »slučajna država« kako bi dokazala da je organizirana.

«Zato što morate dokazati da ste organizirana država. Srbija može mnogo bolje i mi želimo normalne odnose«, rekao je Milanović, te naglasio kako on zna da »Srbija nije zemlja trečeg svijeta«

«Srpska vlast se ponaša kao da je zemlja Trećeg sveta, što nije i ja to znam i zato to od Srbije tražim, da se radi o Afganistanu ja to ne bih tražio«, rekao je Milanović.

Na ponovljeno pitanje da li je u Bruxellesu pokrenuta svojevrsna istraga zbog kršenjea SSP-a EU i Srbije Milanović je uzvario protupitanjem.

«Da li je vama jasno da Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU? Ali, ona to ne želi. Mi želimo normalne odnose«, rekao je Milanović za RTS.


Podijeli: Facebook Twiter