Milanovic: Hrvatska može biti kao Dinamo s Realom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zagrebackoj Tvornici kulture u Zagrebu celnici koalicije SDP-HNS-IDS predstavili su svoj predizborni program, koji se sastoji od 21 tocke, odnosno, kako je to naglasio predsjednik SDP-a Zoran Milanovic  u uvodnom govoru, od "21 smjera, 21 politike za Hrvatsku".
 
"Ovo je platforma za bolju Hrvatsku, naš stalni dijalog s gradanima. Savez za promjene - Kukuriku koalicija znaci novu zoru, novo budenje za Hrvatsku", rekao je uvodno Milanovic. Hrvatska, dodao je, ima sve potencijale za razvoj da vrlo brzo stane uz bok razvijenim svjetskim gospodrastvima, a ne da bude na samome dnu.

"Hrvatska može biti kao jucer Dinamo - nositi se s najjacima i samo malo nam fali da zabijemo taj gol", rekao je Milanovic i prepustio Radmiru Cacicu da predstavi najvažniji dio programa - onaj gospodarski.

Cacic je istaknuo da se srž izbornog programa koalicije može svesti u pet rijeci: investicije, industrija, izvoz, inovacije, integracije.

Gospodarski program koalicije utemeljen je na tri osnovna stupa koja podrazumijevaju snažni gospodarski rast s naglaskom na proizvodni sektor, ostvarivanje manjeg, ali ucinkovitijeg državnog aparata te pravedniju raspodjelu državnih sredstava.

Cacic je kao prvi problem koji ce rješavati Kukuriku koalicija ako dode na vlast naveo nelikvidnost.

- Placanje države prema njezini vjerovnicima krenut ce odmah, ali smo svjesni da to više nije dovoljno. Država se mora ukljuciti u rješavanje problema onih važnijih poduzeca koja imaju šanse za preživljavnje i to tako što ce uci u vlasnicku strukturu tih tvrtki, rekao je Cacic.

Kukuriku koalicije nece povecavati poreze, obecava rast BDP-a od 2 do 4 posto godišnje, a cetiri temeljne gospodarske  grane na kojima ce graditi taj gospodarski rast su turizam, energetika, infrastruktura te poljoprivreda i okoliš.

Silvano Hrelja  (HSU) je najavio da ce koalicija, kao dode na vlast, ukinuti privilegirane mirovine saborskih zastupnika, clanova vlade i ustavnih sudaca. (N. BOŽIC/Novi list)

KAJIN: OVO JE NAŠ MANIFEST

"Naš program nije Sveto pismo, ali je naš manifest, zavjet s kojim idemo prema gradanima", kazao nam je nakon predstavljanja programa Kukuriku koalicije potpredsjednik IDS-a Damir Kajin. Upitali smo ga kakve bi konkretne koristi u svemu mogli imati gradani Istre, na što je odgovorio da "u svakoj tocci tog programa ima mjesta za Istru".



- Naravno da ocekujemo da cemo napokon doci do nove bolnice u Puli. Jer sadašnju i sam Zoran Milanovic smatra sramotnom zbog uvjeta u kojima se radi. No, normalno je da ce Istra profitirati i ako se gospodarski osnaži država, ali i u nekim drugim situacijama, kaže Kajin.

Govoreci o radnim pravima, Kajin je priznao da u državnom proracunu nema novca za "širenje postojecih socijalnih i drugih radnih prava". Na naše pitanje nije li rijec o neoliberalnom programu, koji nema nikakve veze sa socijalnom osjetljivošcu, Kajin je rekao da bi bilo prehrabro obecavati širenje lepeze tih prava, jer po njemu za takvo što nema mjesta. Kazao je i da za njihovu koaliciju nema veceg prioriteta od borbe za svako radno mjesto. Ta borba, po njemu, može biti uspješna jedino ako se otvori novi investicijski ciklus. "Sve drugo bilo bi obmanjivanje javnosti", smatra.

Upitali smo ga i o podjeli funkcija u buducoj vladi ukoliko ona bude "kukurikala". Naime, u programu je vidljivo da su neke tocke, poput turizma i decentralizacije, pisane na IDS-ovoj programskoj platformi.

- Tocne su takve spekulacije. Za ocekivati je da ce IDS dati clana Vlade koji ce biti zadužen za turizam. Što se mene osobno tice, želim raditi na jacanju decentralizacije i na taj nacin približiti vlast gradanima. Smatram da se u tom segmentu može puno nauciti na primjeru Istre, istice Kajin.

Na prvom predstavljanju programa jedini stranacki predsjednik koji je nedostajao bio je IDS-ov Ivan Jakovcic. Kajin to tumaci njegovim ranije ugovorenim obavezama. Na naš spomen moguceg koketiranja s HDZ-om, Kajin se prilicno uznemirio i oštro stao u obranu stranackog šefa. - Kakvo koketiranje s HDZ-om? Jakovcic je u izvršnoj vlasti. To je njegova funkcija, obaveza. Uostalom, u posljednjih mjesec dana se desetak puta susreo s celnicima stranaka iz Kukuriku koalicije, a dva puta s Jadrankom Kosor, zakljucio je Kajin. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter