Milanović: Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže jer je on kontaminiran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima saborskih klubova zastupnika da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom jer je kontaminiran te ocijenio kako to neće utjecati na odnose dviju zemalja.

"Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži", rekao je premijer nakon sastanka s predstavnicima klubova zastupnika naglasivši da su na sastanku svi imali jedinstven stav.

"Ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati", naglasio je premijer te dodao da će se Hrvatska držati međunarodnog prava.

"I to će biti molba Vlade prema Saboru, da nas Sabor obveže da postupamo na taj način. Očekujem veliku podršku, neću reći jednoglasnu, ali nadam se - jednoglasnu", rekao je premijer ponovivši u više navrata da je postupak arbitraže sa Slovenijom kontaminiran.

Radi se o tome da je u javnosti otkriveno da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

"To što se dogodilo je neodrživo i Hrvatska izlazi iz ugovora, ali po relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koja će Hrvatska poštivati", poručio je Milanović.

Riječ je o proceduri koju vodi Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, a premijer ponavlja kako od Sabora očekuje "unisonu podršku da se pristupi tom postupku".

"Da ratificiramo raskid ugovora i da, što se Hrvatske tiče, proglasimo trenutnu suspenziju i povlačenje arbitra kojeg je Hrvatska imenovala u arbitražno vijeće", objašnjava.

Potvrdio je pritom da bi cijeli taj postupak, s obzirom na vremenske okvire za pojedinu od odluka, mogao trajati najmanje godinu i pol dana.

"Procedura je takva, ali mi ćemo je se držati, jer se držimo međunarodnog prava, no to ne znači da nećemo trenutno smatrati ugovor suspendiranim i da se nećemo u skladu s tim ponašati. Hoćemo", poručio je.

Nije htio komentirati ni jedno od novinarskih pitanja koja su se ticala aktivnosti slovenske vlade vezano uz slučaj, kao ni komentare slovenske strane da ih Hrvatska prisluškuje, niti pitanje je li kontaktirao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom.

Izlazak Hrvatske iz arbitraže neće utjecati na odnose sa Slovenijom

Tijekom konferencije za novinare objavljena je vijest da je slovenski premijer Cerar izjavio da Hrvatska ne može jednostrano izaći iz arbitražnog sporazuma, a Milanović je, upitan za komentar, poručio: "Može i hoće. Nažalost, tako je. Ali, može i hoće."

Hrvatski premijer ne vjeruje da će izlazak Hrvatske iz arbitraže na bilo koji loš način utjecati na hrvatsko-slovenske odnose.

"Znam da to možda zvuči neuvjerljivo, ali zaista ne vjerujem. Članica smo EU, došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo van. Nema nam druge. Ne možemo više u takvom aranžmanu djelovati", kazao je.

Riječ je o grešci u postupku koja praktički postupak poništava, obrazlaže premijer upozoravajući da cijeli slučaj nije prilika za likovanje jer, naglašava, Hrvatska i dalje nema riješeno pitanje granica i sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

"To mene brine kao hrvatskog premijera", dodao je.

Napominje i da se dosad u povijesti arbitražnog sudovanja nikad nije dogodio ovakav slučaj između suverenih država, temeljem ugovora o arbitraži u kojoj je tema i predmet spora - granica. Stoga, kaže, ni nema "kolektivne memorije i znanja kako će i što će dalje biti".

No, siguran je da neće biti napetosti između dviju susjednih zemalja.

"Tu smo, dijelimo zajedničku sudbinu i kad su u pitanju migracije, kontrola granice. Ono što je danas slovenski problem, kao ulazne države schengenske zone, sutra će postati hrvatski problem i za to se pripremamo", rekao je te zaključio kako i Slovenija i Hrvatska imaju obostrani interes da surađuju.

Sastanak je održan uoči izvanredne sjednice Sabora na kojoj će se, na Vladin prijedlog, raspraviti i razmotriti novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske Vlade.

Izlaskom iz arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom Hrvatska štiti nacionalne interese i sprječava malverzacije i prijevare, ocijenili čelnici parlamentarnih stranaka nakon sastanka s premijerom Zoranom Milanovićem.

- Na ugrozu nacionalne sigurnosti i nacionalnih i državnih interesa svi reagiramo isto - rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka. - Naša briga je da izađemo iz arbitražnog ugovora i spriječimo tu malverzaciju, tu prijevaru.

Bio je to prvi sastanak o važnim državnim pitanjima na kojem zajedno sudjeluju Milanović i Karamarko, premijer i čelni čovjek vodeće stranke vladajuće koalicije SDP-a te predsjednik najjače oporbene stranke HDZ-a.

Na pitanje bi li takvi sastanci trebali biti češći, odgovorio je: "Dao Bog da je što manje problema koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost i državne interese, ali zašto ne."

Josip Salapić iz HDSSB-a zadovoljan je sastankom u Banskim dvorima na kojem su sudjelovali predsjednici klubova saborskih zastupnika. "Štite se hrvatski nacionalni interesi. Svi smo na istom tragu", rekao je.

Nezavisni Branko Vukšić istaknuo je kako mu se čini da su svi, oporba, vlast i vlada na istom tragu. "Sabor će u srijedu raspraviti, dat će nalog vladi, vlada mora poštivati zaključke Sabora", kaže Vukšić.

Bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je 2009. u ime Hrvatske potpisala Arbitražni sporazum, pojasnila je da će u Saboru govoriti samo klubovi kako bi rasprava bila kratka, sadržajna i kako bi se izbjegla međustranačka prepucavanja.

"Dakle, izlazak iz sporazuma i trenutačna suspenzija i nadam se da će se to ostvariti. Sabor će obvezati Vladu i to je isti postupak kao što je prethodio potpisivanju sporazuma", rekla je Kosor. (H)


Podijeli: Facebook Twiter