Milanović HDZ-u: Vi nam recite što ćemo s deficitom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović rekao je danas da Hrvatskoj neće biti ni politički niti financijski lako odgovoriti na proceduru prekomjernog deficita, a HDZ je pozvao da izađe s vlastitim prijedlogom.

Milanović je to izjavio na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru, odgovarajući na pitanje HDZ-ove Martine Dalić, koja je upozorila da će Vijeće ministara financija EU-a u utorak gotovo sigurno prihvatiti proceduru prekomjernog deficita za Hrvatsku i zatražiti od Vlade da u ovoj i idućim godinama smanji proračunski deficit i zaduživanje.

- Stanje je kod nas sasvim suprotno, deficit raste, a vijesti o novim zaduženjima primamo gotovo svakodnevno. Kako i kojim mjerama ekonomske politike će vlada reagirati na prijedloge Europske komisije (EK), upitala je Dalić.

Upozorila je da javnosti nisu predstavljene mjere kojima Vlada namjerava smanjiti deficit i zaduživanje, iako je već više od mjesec dana poznato da EK za Hrvatsku traži proceduru prekomjernog deficita.

- To je jako teško pitanje i tu ste u pravu. Neće biti ni politički niti financijski lako i zato ću pozvati vas, koji ste ostavili deficit, neugodno mi je izgovoriti koliki, da kažete što da napravimo, uzvratio joj je Milanović ocijenivši da će bilo kakvu reakciju Vlade oporba proglasiti neprihvatljivom.

Nezadovoljna odgovorom, Dalić je ustvrdila da je deficit iz razdoblja bivše HDZ-ove Vlade nastao zbog brodogradnje te upozorila da su ove godine proračunski prihodi znatno manji nego predizborne 2011., unatoč povećanju PDV-a.

- Iz HDZ-a je došlo puno prijedloga i sugestija kako uspješnije i kvalitetnije voditi ekonomsku politiku, nadam se da ćete dio tih prijedloga razmotriti i provesti, kazala je Dalić na što ju je Milanović pozvao da mu dostavi te prijedloge jer ih, kaže, nije vidio niti zna za njih.

Slično kao i Dalić, premijer je odgovorio i Darku Milinoviću (HDZ), bivšem ministru zdravstva, koji ga je pitao hoće li dati novu priliku hrvatskom zdravstvu.

Milinović tvrdi da "svjedočimo kolapsu hrvatskog zdravstva" i argumentira to podacima da pola milijuna ljudi čeka pretrage, liste čekanja dnevno se povećavaju za više od dvije tisuće, a u osam mjeseci dug bolnica povećan je za 2,7 milijardi kuna...

Jedina nova šansa za zdravstvo je zamjena ministra zdravlja, tvrdi Milinović.

Premijer mu je uzvratio da će ga pozvati, kao bivšeg ministra, da s konkretnim prijedlozima kaže što kani napraviti. Ne morate se odazvati, ja nemam nikakve ingerencije nad Vama, odgovorio je HDZ-ovu zastupniku.

Premijer odbacio prozivke o pritisku na pravosuđe

Premijer Zoran Milanović odbacio je danas u saborskom Aktualnom prijepodnevu prozivke da provodi pritisak na pravosuđe.

- Ustav je jasan, ni jedna Vlada nema instrumente utjecaja na pravosuđe, ni kadrovske ni promocijske niti u predmetima. Pravosudna vlast je samostalna, radi po savjesti i zakonima, odgovorio je premijer SDP-ovoj Ingrid Antičević-Marinović.

Milanović kaže i da Vlada s obzirom na to da nema nikakav utjecaj na pravosuđe, zadržava pravo komentirati tuđi rad, "jer svatko tko radi posao od interesa javnosti mora biti svjestan da ga se može komentirati".

Zanimljive su, kaže, i debate među pravosudnim dužnosnicima gdje jedan govori o pritiscima, a njih četiri-pet sliježe ramenima i kaže da ne znaju o čemu se govori, da nema nikakvih pritisaka.

- Dobro je da i pravosudni dužnosnici, suci, budu pred očima javnosti kao što smo mi, jer nas ne štiti ni jedna koprena. Tu smo, izloženi svakodnevnim komentarima, istaknuo je Milanović.

Poručio je i da se treba naviknuti da "politika nije naslonjač, nego teška, kompetitivna djelatnost". Suci se ne bi trebali baviti politikom, ali nema načina da im se to zabrani. Prema tome, svakome na savjesti što će učiniti, rekao je Milanović.

Milanović traži podršku saborske oporbe

Premijer je danas više puta pozvao oporbene stranke u Saboru da podrže Vladine reforme, po uzoru na podršku koju su njemački demokršćani svojedobno dali socijaldemokratskom kancelaru Gerhardu Schroederu.

HDSSB-ov Boro Grubišić od premijera je, na saborskom Aktualnom prijepodnevu, zatražio da smijeni ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Naveo je da 300 liječnika traži ispisnicu iz Hrvatske liječničke komore i odlazi u inozemstvo, 360 ih je na sudu, Vlada je nesmotreno smanjila doprinos za zdravstvo, a liste čekanja za bolničke preglede su učetverostručene.

- Smanjeni su bolnički cenzusi potrošnje pa teledirigirani sanacijski upravitelj bolnice u Slavonskom Brodu, unatoč svim naporima, ne uspijeva pokriti troškove, ustvrdio je Grubišić.

Vladu je prozvao i zbog stečaja Imunološkog zavoda. "Našli ste novac za sanaciju Centar banke, a ovo ide u stečaj", kazao je Grubišić. Tvrdi i da "outsourcing nezdravstvenih djelatnosti znači samo 'out' za zaposlenike", a premijera je upitao hoće li i kada smijeniti ministra zdravlja.

Milanović mu je uzvratio da mu je drago da je HDSSB-ov zastupnik prepoznao napore sanacijskog ravnatelja brodske bolnice.

"Drago mi je da priznajete i prepoznajete napore. Dok toga ima, sustav itekako ima šanse da napreduje", kazao je Milanović.

Grubišiću i oporbi općenito zamjerio je što ne predlažu konkretna rješenja. Podsjetio je da su njemački demokršćani 2003. podržali Schroederove oštre reforme.

- Možemo li računati na vašu podršku? Kada ćete pružiti podršku racionalizaciji sustava koju ni jedna vlast ne može provesti sama, bez da računa da će građani biti nezadovoljni, upitao je Milanović.

Naglasio je da žali za svakim liječnikom koji odluči napustiti Hrvatsku, obećao je da će Vlada učiniti sve da bi dobri liječnici ostali i bili zadovoljni svojim statusom, ali "čuda ne možemo očekivati".

Oporbi je poručio da će Vlada nastaviti mijenjati stvari, uz njihovu podršku ili bez nje. "Bez konkretnih prijedloga, vaše pitanje mogu shvatiti samo kao legitimnu političku provokaciju. Treba nam vaša podrška, barem ne opstrukcija", poručio je Milanović.

Grubišić je premijeru uzvratio da ministar Ostojić oporbu nikad nije zvao na razgovor. "Govorite o racionalizaciji zdravstva, a nabavljate 37 aparata za umjetno disanje, koliko nema Švedska s dvostruko više stanovnika. Pomoćnici ministra za svoje savjete primaju 600 milijuna kuna. To je racionalizacija?", upitao je Grubišić.

Premijeru je poručio i da liječnike ne bi smio proglašavati zabušantima, a prekovremeni i smjenski rad potkradanjem proračuna. "Smijenite Ostojića, to je zaslužio", zatražio je Grubišić.

Milanovićevi pozivi oporbi da podrži Vladu zasmetali su HDZ-ovom Domagoju Ivanu Miloševiću.

- Znači li to da nemate dovoljno hrabrosti i znanja da provedete reforme pa tražite podršku oporbe?, upitao je Milošević.

- Ne, odgovorio mu je kratko Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter