Milanovic: Donijeli smo važne odluke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sto dana kratko je razdoblje, ali mi smo u prvih 100 dana donijeli proracun niži za 3,4 milijarde koji je zaokrenuo dosadašnje trendove, što je nepopularno, ali je bilo nužno, i donijeli smo tešku odluku o brodogradilištima.

Zadržan je kreditni rejting, uvodi se red u placanje poreza, pripremaju se investicije; referendum za ulazak u EU prošao je s gotovo dvotrecinskom vecinom. Necu te odluke nazivati povijesnim, ali sigurno su vrlo važne", rekao je premijer Milanovic u intervjuu za subotnji Jutarnji list u povodu prvih stotinu dana Vlade Kukuriku koalicije. Istaknuo je da su u tom vremenu donesene neke vrlo važne odluke, koje su bile nužne.

Na pitanje kakav je odnos izmedu ocekivanja i planova te onoga što se uspjelo odraditi premijer je ocijenio da je "stanje teško". "Ne mogu reci da sam zadovoljan. Ne mogu biti zadovoljan pukom cinjenicom da smo održali kreditni rejting. Premda bi situacija bila mnogo teža da u tome nismo uspjeli. Bit cu zadovoljan kada ga pomaknemo naviše", kazao je.

Naglasio je i da je ucinjeno "ono što je bilo stvarno potrebno. Naravno, tek smo na pocetku. Cilj je pokrenuti rast. Poceti raditi za zemlju, za gradane, a ne samo za strane kreditore", istaknuo je premijer.

Komentirajuci tvrdnje sindikata da je Vlada iznevjerila radnike te da neki ministri pokazuju manjak empatije prema ljudima koji ostaju bez posla, Milanovic je naglasio da Vlada od prvog dana tvrdi da nema radikalne promjene Zakona o radu.

"Naš je stav jasan i cvrst i od njega nema odstupanja. Što se empatije tice, moj je dojam posve drugaciji. Ali, po meni, ljudi u ovom trenutku od Vlade u prvom redu ocekuju da donosi odluke i rješava probleme", rekao je.

U vezi s podatkom da se u prva tri mjeseca nove Vlade broj nezaposlenih povecao za 30-ak tisuca te na novinarsku tvrdnju da se stjece dojam da se Vlada prema tom problemu odnosi "hladno i nehajno" premijer Milanovic je istaknuo da svaki ministar radi ono što je u njegovoj nadležnosti.

"Problem nezaposlenosti može se rješavati jedino u sferi realnog sektora, dakle Ministarstva gospodarstva, zatim malog i srednjeg poduzetništva te regionalnog razvoja i EU-fondova. Na nama je da stvorimo uvjete za to. Brojku nezaposlenih ne skrivamo, redovito je objavljujemo. To je naša realnost, koju samo investicije, rad i uvodenje reda mogu promijeniti. A za to je ipak potrebno vrijeme", zakljucio je Milanovic.

Na pitanje o najavljenoj "investicijskoj ofenzivi" premijer je kazao da "sredstva za planirane projekte ima". Hocemo energetiku, hocemo Plomin, hocemo željeznice, novac uopce nije upitan, dodao je.

U vezi s brodogradnjom premijer je izjavio da posao nije završen. "Nece ni biti dok ne riješimo Brodotrogir i 3. maj". Po nama, dodao je, rijecko brodogradilište ima sasvim pristojnu perspektivu. U Trogiru postroji prostor i za brodogradnju i za neke druge gospodarske aktivnosti, ocijenio je.

Na pitanje koliko su Vladina nacela kadrovske politike uskladena s EU-om i preuzetim obvezama, premijer Milanovic je kazao da su Vladini standardi vrlo visoki te "visoki barem jednako toliko kao, primjerice, u Njemackoj, gdje u nadzornom odboru Volkswagena sjede i predstavnici države".

Napomenuo je da je rijec o nadzornim odborima kompanija u kojima država ima znacajan udio i koje su strateški važne.

Na pitanje hoce li Hrvatska imati problema s Bruxellesom u vezi s postavljanjem ministara Radimira Cacica i Slavka Linica u Nadzorni odbor INA-e, premijer je naglasio da Vlada do sada nije imenovala ni jednog ministra u nadzorni odbor ni jednog poduzeca.

"Nacelno smo protiv takve prakse. Ali ne mogu prihvatiti zakon kojim se to državi izricito zabranjuje. To nema veze s demokracijom i s odgovornošcu za obnašanje vlasti i upravljanje imovinom. Iznimku cemo napraviti samo u INA-i", zakljucio je premijer Milanovic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter