Milanovic do kraja godine ocekuje gospodarski rast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic danas je uživo putem video prijenosa odgovarao na pitanja gradana upucena vladi preko društvenih mreža i naglasio kako vece place hrvatskih gradana ovise o gospodarskom rastu, ocijenio kako ce do njega doci do kraja godine te porucio kako je nužno da Hrvatska prestane biti ovisna o ocjenama kreditnih agencija svaka tri mjeseca.

Odgovarajuci gotovo sat vremena na pitanja gradana u povodu prvih sto dana rada Vlade, Milanovic je najavio da ce se do kraja godine krenuti s energetskim projektima, poput Plomina 3.

"Kraj godine vrijeme je u kojem ocekujemo konkretnije rezultate, ali ne u rastu placa ili životnog standarda. To nije realno, to moramo sami sebi reci", kazao je.

U jednom od odgovora, vezanim uz državne ugovore s Vatikanom, Milanovic je kazao kako su bili pretjerani napadi na Katolicku crkvu kod izrade proracuna za 2012. jer se, kazao je, Crkva prošle godine, u krizi, odrekla 50 milijuna od ukupno 300 milijuna koje dobiva iz proracuna. Naglasio je da ce hrvatska vlada poštivati ugovor s Vatikanom.

Napomenuo je takoder da je država Katolickoj crkvi dužna naknadu imovine, a u rješavanju tog problema zadnjih desetak godina, kazao je, "nismo se baš makli s mjesta".

Jedno od pitanja bilo je vezano uz popis stanovništva, ciji rezultati još uvijek nisu poznati, a Milanovic je kazao kako se i vlada pita gdje je zapelo te najavio da ce dodatne odgovore zatražiti od Državnog zavoda za statistiku.

Govoreci o odnosu prema BiH, Milanovic je kazao kako kada ide u tu zemlju "ne ide po glasove Hrvata na izborima u Hrvatskoj", ali ide na razgovor o fer statusu Hrvata u BiH koji ce im ucvrstiti osjecaj da je BiH njihova domovina, a za to su, dodao je, potrebne "institucije naroda".

"U BiH država pociva na partnerstvu triju naroda..., BiH ima taj model i dok ga ima tri naroda moraju biti ravnopravna. Hrvati su najmanji narod, a brojke, nažalost, u toj geometriji igraju odredenu ulogu i Hrvate se ne smije uciniti frustriranima da zbog toga što ih ima najmanje imaju najmanje prava. Hrvati se mogu boriti jedino svojim glasom i artikuliranim politickim predstavništvom", rekao je Milanovic i porucio da ce Hrvatska "tu pomoci".

"Tu cemo pomoci jer idemo tamo ciste savjesti, bez ikakvih planova i shema vezanih uz bilo koje izbore ili bilo koje kombinacije s teritorijem. Toga, kad je Hrvatska vlada ili SDP u pitanju, nema", rekao je Milanovic.

Vladi je pristiglo više od tisucu pitanja gradana, neka i iz inozemstva, od kojih je premijer odgovorio na cetrdesetak, a stranica na kojima se mogao gledati video prijenos bile su vrlo posjecene te je sama veza putem interneta u više navrata "pucala".


Podijeli: Facebook Twiter