Milanović: Ćirilica u Vukovaru nije provokacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da uvođenje ćirilićnih natpisa na javnim ustanovama i tijelima državne uprave u Vukovaru nije nikakva provokacija nego provedba zakona.

"Nikoga ne provociramo, samo provodimo zakon, nikoga ne tjeramo na određenu vrstu ponašanja, samo na običnu plemenitu susjedsku trpeljivost i ništa drugo", poručio je Milanović sa sjednice Vlade.

Znam i razumijem da ima ljudi koji su u ratu bili u logorima, čija su braća ubijena u Borovu Selu, koji se protive provedbi zakona, koji se protive ćirilici, i to s ljudske strane mogu i razumjeti, rekao je Milanović.

"Oni koji žele drukčije, molim neka ne prijete, neka ne pozivaju na protuzakoniti otpor jer ovo je hrvatska država, oni su pobijedili za tu državu, i najveći trijumf je činjenica da se hrvatski zakoni provode u Vukovaru", istaknuo je.

Milanović je pritom optužio HDZ da o tome "kukavički šuti i podgrijava tenzije", te naglasio da Vlada neće šutjeti.

Ovdje se ne radi ni o Zakonu o radu niti o trajanju kolektivnih ugovora, što su važna pitanja o kojima se u Hrvatskoj raspravljalo, rekao je Milanović dodajući kako su se i vladajući dok su bili u opoziciji "katkad ponašali malo kalkulirajući", ali to nisu razlozi radi kojih je Hrvatska ratovala i radi kojih je napadnuta.

Pozivam one kojima su usta puna domoljublja, koji su iskreni, da se u pobjedi ponašaju velikodušno, jer pobjednici moraju biti velikodušni i civilizirani, poručio je Milanović.

Stožer: Ako treba i silom ćemo spriječiti postavljanje dvojezičnih tabli

Hrvatski branitelji Vukovara ujedinjeni u Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ako ustreba i silom će spriječiti postavljanje dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru, poručeno je sa konferencije za novine Stožera s koje su Vlada i Ministarstvo uprave još jednom pozvani da odustanu od namjere postavljanja dvojezičnih tabli u tome gradu.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić zamjerio je Vladi, ali i medijima, da ignoriraju sve ono za što se zalaže i što traži Stožer za obranu hrvatskog Vukovara poručivši kako vukovarski branitelji neće nikome dozvoliti da "provodi bilo kakve zakone koji se temelje na posljednjem popisu stanovništva".
 

"Sve što se radi po posljednjem popisu stanovništva kršenje je Ustava", ocijenio je Josić pozvavši državne vlasti da, kao i u Vrgorcu, u Vukovaru obave provjere prebivališta te biračke popise.

Na konferenciji za novinare pročitana su imena desetak osoba iz Vukovara protiv kojih se vodio istražni postupak ili im je suđeno ili su osuđene za ratni zločin u agresiji na Vukovar 1991. godine, a koje, kako je rečeno, od vremena procesa mirne reintegracije ne žive u Vukovaru jer su u bijegu, ali se i dalje nalaze na popisu stanovništva i u biračkom popisu Vukovara.

Kada bi se nakon provjere prebivališta i brisanja osoba koje ne žive u Vukovaru, već se samo fiktivno vode na pojedinim adresama, ponovno proveo popis stanovništva, broj građana srpske nacionalnosti bi u Vukovaru bio ispod 33 posto čime bi prestali i svi razlozi za uvođenje dvojezičnost, rekli su predstavnici Stožera. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter