Milanovic, Cacic i Holy tvrde da nema sukoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic i ministrica zaštite okoliša Mirela Holy opovrgnuli su danas da postoji sukob u vladi vezan uz prijedlog zakona o agenciji za pracenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Prijedlog zakona je na sjednici vlade izazvao razlicita mišljenja Cacica i Holy pa ga je premijer odgodio za tjedna dana.

"Predloženi je zakon dobro rješenje. Postojanje agencije je dobra stvar, može se razgovarati o detaljima ali ne i o konceptu", kazao je Milanovic odgovarajuci nakon sjednice na novinarska pitanja. "Ministarstvo zaštite okoliša ima odredeni prigovor, koji doduše nismo culi na koordinaciji, pa sam kao moderator to na neki nacin odgodio na tjedan dana", objasnio je Milanovic.

Novinare je zanimalo je li ga ministrica Holy izvijestila o navodnim sukobima na koordinaciji koja je pripremala prijedlog zakona, a Milanovic je kazao da nije.

Holy je novinarima samo kratko kazala da s Cacicem dobro suraduje te da je "sve u redu".

Cacic je rekao da se nije sukobio s ministricom Holy i opovrgnuo pisanje jednog tjednika da joj je na koordinaciji rekao da "ne treba zamarati svoju pametnu glavicu" tim prijedlogom zakona. "To je doslovno laž, lagao je tko je to rekao", kazao je Cacic novinarima.

Ponovio je svoj stav da prijedlog zakona nije trebalo odgadati, jer što hitnije treba donijeti mjere koje ce omoguciti gospodarski rast.

"Cijeli naš projekt i strategija cetiri godine pred nama ovise o dinamizaciji gospodarskog rasta", naglasio je Cacic i upozorio da je sadašnje stanje, nažalost, takvo da je država nefunkcionirajuca. Upozorio je na pad ulaganja javnih tvrtki, na pad državnih i privatnih ulaganja.

"Zadatak koji je pred nama je zaustaviti pad, koji bi bio 5-6 milijardi kuna i napraviti pomak prema gore za osam milijardi. To vam je 12 do 14 milijardi novog investiranja za koje kapaciteti naših javnih tvrtki i države u cjelini nisu adekvatni", naglašava Cacic.

Porucuje da su stoga potrebni novi ljudi i sustavi, jasni ciljevi i vodenje te jasni kontrolni mehanizmi. "I to sve treba napraviti sada. Ako vlada to ne napravi sada, mi sve to u ovoj godini ne možemo realizirati, a ovo je godina u kojoj se potvrdujemo pred medunarodnim financijskim institucijama i pred hrvatskom javnošcu. Nije to sto dana, sad se donose te mjere i zato inzistiram da se to napravi", rekao je.

Pojašnjavajuci prijedlog izmjena Zakona o stecaju, koje je Vlada danas poslala u hitnu saborsku proceduru, Cacic je kazao da postoji državna agencija koja isplacuje place radnicima oštecenim u stecajnom postupku.

Zakonska osnova za to je pokretanje stecaja u roku 90 dana od kada tvrtka ude u teškoce, a Cacic pritom upozorava na probleme nefunkcioniranja pravne države te potrebu da ona pocne funkcionirati.

"Nije istina da ce tvrtka, kad dode u teškoce, u roku 90 dana završiti u stecaju kao što zakon propisuje pa bi tri place bile dovoljne. Nego to je jedan proces polakog umiranja", objašnjava Cacic dodajuci kako se time kumuliraju iznosi obveza prema radnicima koji su za to najmanje krivi.

Izmjenama Stecajnog zakona njih se stavlja u prvi red, pa ako tri place iz fonda nisu dovoljne onda se uvode još tri place, objasnio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter