Milanovic bojkotirao Josipovicev prijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic priredio je na Pantovcaku novogodišnji prijem za strane veleposlanike, na koji su bili pozvani i najviši državni dužnosnici - predsjednik Sabora Luka Bebic te premijerka Jadranka Kosor, ministri u Vladi i predsjednici parlamentarnih stranaka. Jedino Zoran Milanovic, predsjednik SDP-a, najvece oporbene stranke, nije došao na svecanost. Pojašnjavajuci njegov izostanak, u SDP-u su rekli da je bio zauzet.

- Bio je na prvom novogodišnjem domjenku koji je predsjednik Josipovic organizirao u Muzeju za suvremenu umjetnost, a za danas je vec imao dogovoren sastanak u tom terminu, objasnila je glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak razloge nedolaska Milanovica na svecani prijem stranih diplomata.

O kakvom se sastanku radilo u SDP-u nisu željeli otkriti, a zanimljivo je da na Josipovicevoj svecanosti nije zapravo bilo nikoga od visokih dužnosnika SDP-a.

Na prijemu je bilo 180 uzvanika, od cega 140 diplomatskih predstavnika iz 67 stranih država. Obracajuci se gostima, Josipovic je izrazio uvjerenje da bi Hrvatska mogla, "uz prave, hrabre i pravodobne politicke odluke te jacanje pravosuda", u tekucoj godini poceti izlaziti iz gospodarske krize. Strane veleposlanike pozvao je da se kod svojih vlada zauzmu za što skorije pristupanje Hrvatske Europskoj uniji jer je, kako je naglasio, Hrvatska "sposobna brzo vracati dividende desetljeca ulaganja u njezino clanstvo".

U ime stranih diplomata, Josipovicu i gradanima Hrvatske Novu godinu cestitao je doajen diplomatskog zbora, papinski nuncij Mario Roberto Cassario, koji je tom prilikom istaknuo da ce "ulazak Hrvatske u EU obogatiti i Europu i Hrvatsku".

Sa stranim diplomatima su se na Pantovcaku družili potpredsjednik Vlade Gordan Jandrokovic i ministar obrane Davor Božinovic te predsjednici gotovo svih vecih stranaka - Josip Frišcic iz HSS-a, Radimir Cacic i Vesna Pusic iz HNS-a, Milorad Pupovac iz SDSS-a, Ivan Jakovcic iz IDS-a, Silvano Hrelja iz HSU-a te Šemso Tankovic iz SDA Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter