Milanović bi probao smanjiti PDV s 25 na 24 posto

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a u društvu predsjednika HSU-a Silvana Hrelje, te brojnih SDP-ovaca danas je obišao središnju Istru. Posjetili su seoska gospodarstva u okolici Žminja, a prethodno sjedište tvrtke Rudan gdje je Milanović, u društvu Igor Dragovana, Villia Bassanesea, Peđe Grbina i Željka Jovanovića održao podužu konferenciju za novinare za brojne medijske kuća.

Rekao je kako formalna izborna kampanja još nije počela, ali je dodao da realna kampanja traje već tjednima. Najavio je da će u kampanji dati naglasak na gospodarstvu i obrazovanju, te da imaju spremne stranice i stranice teksta koje će uskoro učiniti dostupnima, odnosno da će za tjedan dana predstaviti svoj program.

- Veselim se sadržajnoj kampanji i inspirira me da ćemo razgovarati s HDZ-om o gospodarstvu i obrazovanju, jer se u prošlim kampanjama sva energija crpila na ideološkim konfrontacijama o 1941. Devet godina čekam debatu s predsjednikom HDZ-a i prihvatit ću poziv prve televizije koja mi to ponudi, rekao je Milanović, koji je komentirao odluku HDZ-a da na predstojeće izbore idu samostalno, jer da HDZ ipak vrijedi i ima nekakvu težinu. To je bolje nego da svoje mandate daju drugim manjim ekstremističkim strankama oko kojih se sve vrtjelo proteklih nekoliko godina.

Na izborima očekujemo uvjerljiviju pobjedu SDP-a i koalicijskih partnera, jer su sada građani svjesni u kakav su nas opasan eksperiment uveli HDZ i Most. Sada je jasno da je glas za Most glas za HDZ. To nije sramota, ali treba reći, napominje predsjednik SDP-a.

Novinari su tražili da komentira HDZ-ove najave poreznih rasterećenja. Odgovorio je da takve najave u SDP-u vide kao neartikulirane, ali s HDZ-om žele o tome razgovarati.

- Mi ćemo smanjivati cijenu rada, ali nažalost i broj zaposlenih u Hrvatskim šumama, vodama i željeznicama. Jer te tvrtke nisu profitabilne. Otpušteni radnici će naći posao u privatnom sektoru i zato treba razgovarati o smanjenju poreza na gospodarstvo. Moramo raditi da se otvara što više poslova, da ljudi rade. To je pravac naše nove poslovne politike u kojoj neće biti mjesta novim porezima. Razgovarat ćemo da probamo smanjiti PDV s 25 na 24 posto za godinu dana, ali u maksimalnu fiskalnu odgovornost.

Ukinut ćemo obvezne naknade za komore. To je harač koji privrednici i gospodarstvenici ne vole i ne znam zašto bi plaćali u tom iznosu. No, nećemo uništavati te institucije koje će imati određenu razinu potpore, ali ne da su svete krave kao što si bile do sada, otkriva Milanović koji je najavio nastavak Kurikularne reforme, ali i mogućnost da prekopiraju finski način stimulacija u javnim tvrtkama.

Milanović je iznio svoje gledište na aktualne nacionalne teme - milijunske bonuse direktorima Hrvatskih šuma i enormni troškovi prehrane prilikom ljetovanja dzžonsika. Poručio je čelnicima Hrvatskih šuma da ako si isplate taj bonus da će ih smijenit, te ih pozvao da odustanu od tog nauma. Što se tiče Costabelle i državne vile na Hvaru, Milanović je poručio da ni lipe nije potrošio državnog novca na hranu i piće, te da je o tome strogo vodio računa dok je bio premijer.

- Ja sam platio te troškove. Napominjem da za državu nije ništa jeftinije ako premijer ide na odmor u kuću kod svojih roditelja, jer tada treba osigurati smještaj u obližnjem hotelu za premijerovo osiguranje, zaključio je predsjednik SDP-a. (P. GREGOROVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter