Milanović: Bandić je HDZ-ov kandidat

Zoran Milanović (D. LOVROVIĆ/NL)
Zoran Milanović (D. LOVROVIĆ/NL)

- Aktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić HDZ-ov je kandidat i to je jasno kao dan, jer HDZ radi sve da mu ne konkurira bilo u čemu što je legitimno, ali to treba jasno i reći, izjavio je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović sinoć u Dnevniku plus HTV-a i ocijenio da je SDP-ov Rajko Ostojić vjerojatno najbolji kandidat za gradonačelnika što ga je Zagreb ikad imao.

Dodao je da je Milan Bandić, uz to što je HDZ-ov kandidat, i kandidat nogometnih menadžera i raznoraznih likova koji Zagrebom ustvari upravljaju, što, ustvrdio je, "želimo prekinuti jer je to loše i društvena je nepogoda".

Zato će, istaknuo je, SDP dati sve od sebe da građane, koji će odlučiti tko će biti gradonačelnik, uvjeri, među ostalim i emotivno, da su ovi izbori jako važni za Zagreb koji je, ocijenio je, u poslovnom smislu postao "rupa".

Milanović je rekao da su u SDP-u, ili barem on kao predsjednik te stranke, odavno "raskrstili s aktualnim  gradonačelnikom". Ocijenio je da je Zagreb sve prije nego europski velegrad i dodao da to govori kao političar, rođeni Zagrepčanin i predsjednik stranke koja zna da Zagrebu treba ponuditi ono najbolje što SDP i Zagreb imaju - Rajka Ostojića, vjerojatno najboljega kandidata za gradonačelnika što ga je Zagreb ikada imao. 

Ali, dodao je, u politici to vrlo često nije sve i nije dovoljno, kao što nisu dovoljni ni argumenti "pa se tako neke stvari koji su meni očite, kao što su mi neke bile očite i 2007. pa su onda postale očite i nekim drugim državnim organima, ljudima sada nisu očite".

- Pa ako ne uspijemo biti dovoljno jasni, uvjerljivi i emotivni, ako se Rajko doslovno figurativno "ne baci pod tramvaj" da dokaže kako želi taj posao, bit će teško, rekao je.    

Na novinarsko pitanje kada će biti vidljivi rezultati Vladine ekonomske politike, premijer je odgovorio da Vlada vrlo rigorozno uvodi red te da je SDP stranka zakona, reda i pravila, a takva je i koalicija.

Premijer je, na pitanje kada će Vlada srušiti barijere koje priječe investicije, rekao da praktički više nema nikakvih barijera te da Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a Vlada kojoj je na čelu je za posao.

Spomenuo je i neke projekte za koje je rekao da su realni, kao što su tvornica bioetanola i elektrana u Vukovaru, navodnjavanje Slavonije, što će se, rekao je Milanović, događati u sljedećih godinu i pol dana.

Po premijerovim riječima, to je i projekt sisačke željezare na puno višoj razini od prethodne, u Slavonskom Brodu otvorena je tvornica autodijelova, a Vlada kao suvlasnik u Ini mora vrlo izravno pregovarati s MOL-om u vezi s rafinerijom u Sisku, koja stoji i u koju nije uložena ni lipa, a, kako je najavio, bit će ulaganja.

Premijer je govorio i o projektima u turizmu, kao što su Brijuni rekavši da je sada u tijeku izbor konzultanta za davanje u koncesiju hotelskoga dijela Brijuna jednom od najprestižnijih svjetskih hotelskih lanaca. Spomenuo je i Kupare, TE Plomin i  HE Ombla te Srđ, investiciju vrijednu deset milijarda kuna, te istaknuo da su svi spomenuti projekti strane investicije.

Predsjednik Vlade rekao je i da je u proceduri Zakon o strateškim investicijama te dodao da postoje otpori uvijek kada se nešto radi konkretno i s jasnim planom te projekcijom i tada se jave legitimne, nelegitimne i nejasne udruge te interesne skupine. 

Milanović je ocijenio da kasnimo s donošenjem Zakona o strateškim investicijama te najavio da će se zakon do ljeta naći pred saborskim zastupnicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter