Milana Vlaovic u Castropoli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iako smo u gužvi oko Sajma knjige koji pocinje za koji tjedan, nisam mogla odoljeti a da ne pozovem Milanu Vlaovic na književna caskanja u sklopu ciklusa 'Žene i literatura'", rekla je domacica Magda Vodopija primijetivši kako je zanimljivo koliko sjajnih spisateljica Hrvatska ima.

Javnosti poznata kao (bivša) supruga nogometaša i skladateljica pop hitova Milana Vlaovic pomalo je žrtva žutog estradiziranog etiketiranja u Hrvatskoj, dok se ona drugom knjigom definitivno potvrdila kao rodena literarna pripovjedacica, rekla je Vodopija.

Bio je to pravi ženski književni kružok u kojem je jedini muškarac bio književnik Miljenko Jergovic koji je predstavio njezin posljednji roman "Bomboni od meda". Komentirajuci percepciju javnosti i odnos prema autorici, uz opasku da je zdravije biti omrznut i nevoljen nego prolaziti kao nož u vrucem maslacu, Jergovic je istaknuo da Milana cini ono što je u temelju književnosti - piše price koje se nje dubinski ticu, a u "Bombonima od meda" potvrdila se kao rodeni pripovjedac.

Dok je u svom prvom romanu "Blato" pricala je o hrvatskoj provinciji prije rata u devedesetima, u "Bombonima od meda" Vlaovic pripovijeda o ženi koja je u najgore doba, usred velikog svjetskog rata, pošla, vodena svojim ljubavima, s otoka u svijet.

"S 11 godina sam znala da cu to napisati. Cekala sam, pripremala, istraživala i onda je to izašlo. Znala sam da sam se upustila u pisanje povijesnog romana, ali pozicija autsajdera je jako motivirajuca", rekla je zanimljiva i duhovita Milana Vlaovic opisujuci veliki istraživacki rad koji je prethodio pisanju romana. Po reakcijama mnogobrojne publike, ocito je uspjela, a ona se duhovito zahvalila neprijateljima koji joj nisu vjerovali. (L. BAGAR; snimio N. LAZAREVIC))


Podijeli: Facebook Twiter