Milan Vukšić na čelu Gradskog vijeća Umaga

Goran Slavujević, Milan Vukšić i Ivan Alerić
Goran Slavujević, Milan Vukšić i Ivan Alerić

Na veliko iznenađenje mnogih i negodovanje dijela prisutnih nakon sjednice, za predsjednika sinoć konstituiranog umaškog Gradskog vijeća izabran je Milan Vukšić iz Zelenog saveza - Zelenih. Vukšićeva je stranka u koaliciji s IDS-om, ali ga je kandidirao "suprotni tabor", odnosno SDP, dok su IDS-ovci predlagali Danicu Sardelić (Demokratska stranka žena - ASH - SP - SUH).

- To je neprihvatljivo! Vukšić je dobio vijećnički mandat isključivo na račun koaliranja s IDS-om, a sad je kao trojanski konj prešao na drugu stranu, oštro je komentirao donedavni dogradonačelnik, a sada vijećnik (HNS - Istarska stranka umirovljenika) Veljko Ivančić, prilazeći novinarima na izlazu iz vijećnice.

Vukšić je rekao da je očekivao takve komentare, kao i insinuacije da se radi o prodaji, ali ih je odlučno demantirao. - Predložili su mene isključivo zato što su željeli osobu koja će biti prihvaćena od obje strane, a Zeleni nikad nisu bili opredijeljeni lijevo ili desno, niti su padali pod bilo čiji utjecaj i ulazili u političku mašinu, već su vezani za centar i drže se svojih stavova i programa za čiju se realizaciju zalažu. Odluku da to prihvatim donio sam u dogovoru s predsjednicima naše stranke na državnoj i županijskoj razini. Smatram da će to biti dobro za vođenje Grada, jer namjeravam biti neutralan predsjednik svih vijećnika. To može biti samo korisno i za Zelene i za naše partnere iz IDS-a, s kojima nemam nikakvu namjeru raskidati koaliciju, naglasio je Vukšić, koji je i predsjednik umaških Zelenih i potpredsjednik te stranke.

Koliko će njegova uloga biti zahtjevna govori činjenica da SDP u koaliciji s HSU-om, SDA-om i SDSS-om ima sedam od 17 vijećničkih mandata. Šest je osvojio IDS sa Zelenim savezom - Zelenima, a po jedno HDZ, DSŽ - ASH - SP - SUH, Hrvatski laburisti - Stranka rada i HNS - ISU. Brojke ukazuju na to da će glavni oponenti IDS i SDP morati pregovarati o koaliciji ili suradnji s drugim opcijama u Vijeću.

Šef umaškog IDS-a Marinko Blažević kazao je da je za njegovu stranku Vukšićev potez na sjednici doista bio iznenađenje. Na pitanje hoće li raskinuti koaliciju odgovorio je da će u utorak na sjednici predsjedništva odlučiti o potrebnim koracima.

Za Vukšićeve zamjenike izabrani su Nadio Krt (SDP) i Marino Kocijančić (HSU). Osim njih trojice svečano je prisegnulo još 14 vijećnika - Slavujević, Floriano Brenčić, Antonella Degrassi i Slavica Renko iz SDP-a, Mersada Borić iz SDA, Daglas Koraca, Denis Muminović, Slaven Paić, Dario Makovac i Sunita Prodan Benolić iz IDS-a, Jurica Šiljeg iz HDZ-a, Danica Sardelić iz DSŽ-a, Davor Rašin iz Hrvatskih laburista i Veljko Ivančić iz HNS-a.

Slavujević, Brenčić i Borić preuzeli su mjesta gradonačelnika Vilija Bassanesea i njegovih zamjenika Maura Jurmana i Nika Čančarevića, čiji su mandati, prema zakonu, stavljeni u mirovanje. Renko je zamijenila Mirka Grgića koji se nije prihvatio vijećničkog mantata iz osobnih razloga, a Krt Slavišu Šmalca koji je nedavno prešao iz Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" u gradsku upravu kao zamjenik pročelnika za opće poslove i društvene djelatnosti. Muminović je u Vijeće ušao umjesto Roberte Lakošeljac, čija je funkcija ravnateljice vrtića također nespojiva s ulogom vijećnice. (Kristina FLEGAR) 


Podijeli: Facebook Twiter