Milan Štifanić pušten iz riječkog pritvora

Milan Štifanić (arhiva)
Milan Štifanić (arhiva)

Odlukom Vrhovnog suda Puljanin Milan Štifanić, koji je lani na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora zbog šverca dva kilograma kokaina, pušten je 6. prosinca iz riječkog pritvora na slobodu a istoga je dana viđen u Puli.

Štifanićeva braniteljica, pulska odvjetnica Marija Budimir pojašnjava da je Vrhovni sud prihvatio žalbu na rješenje kojim mu je Županijski sud u Rijeci u svibnju 2012. godine pri izricanju nepravomoćne osude na pet i pol godina zatvora odredio pritvor.

Štifanić je naime bio u pritvoru u Rijeci maksimalne tri i pol godine, bez nepravomoćne presude. Taj rok je istekao 30. travnja 2011. godine i pušten je na slobodu. No odmah je uhićen i upućen na izdržavanje četveromjesečne zatvorske kazne na koju je godinama prije osuđen na pulskom Općinskom sudu. Nakon što je odslužio tu kaznu na suđenja u Rijeci Štifanić je dolazio sa slobode, no nije se pojavio na objavi presude. Riječki mu je sud tada automatizmom odredio pritvor jer je osuđen na kaznu veću od pet godina zatvora što se sada, kako je odlučio Vrhovni sud, pokazalo nedozvoljenim potezom suda.

Budimir dodaje da presuda riječkog suda u Štifanićevom slučaju još nije pravomoćna.

USKOK  je tvrdio da je na vrhu piramide bio Stjepan Prnjat i da je taj lanac imao krak i prema Hrvatskoj posebno prema Istri i da je tom dijelu narkoskupine desne ruka Prnjatu bio upravo Milan Štifanić. No tužiteljstvo je ostalo bez krunske svjedokinje, Štifanićeve supruge Gordane pa se optužnica na koncu toliko razvodnila da su Štifanić i Šilić, koji je osuđen na četiri godine zatvora, procesuirani za samo dva kilograma kokaina. (M. KOŠTA,  I. MIKULIČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter