Milan Štifanic prebacen u pulski zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milan Štifanic, glavni optuženik u aferi s krijumcarenjem i preprodajom 144 kilograma heroina u Istri, za što mu se sudi u Rijeci, prebacen je iz rijeckog u pulski zatvor. Štifanic je u rijeckom zatvoru proveo tri i pol godine, i to u statusu pritvorenika u slucaju šverca heroina, no nakon što je "odradio" zakonski maksimalan pritvor a da presuda u meduvremenu nije donesena, Štifanic ipak nije izašao na slobodu kao što je ocekivao.

Naime, taman je kad išcekivao izlazak iz Via Rome Štifanic je dobio novo rješenje na osnovu ranije presude pulskog Opcinskog suda, a rijec je o neodsluženoj kazni od cetiri mjeseca bezuvjetnog zatvora zbog pokušaja protupravne naplate, koji datira iz 2002. godine. Nakon toga je i prebacen u zatvor u Puli, o cemu je izvještena sutkinja Županijskog suda u Rijeci Ika Šaric, kojoj je povjeren predmet u vezi s krijumcarenjem heroina. Nastavak i završni dio tog sudenja zakazan je za kraj ovog mjeseca pa ce tada Štifanic na rocište u Rijeku biti prebacen iz pulskog zatvora u Puli.

Sudenje Štifanicu u rijeckom procesu je u završnoj fazi i vjerojatno bi vec bilo okoncano da nakon puštanja iz pritvora treceoptuženi Dalibor Šilic iz Pule nije prestao dolaziti na rocišta. U kuloarima se spekulira da je nestao po naredbi, odnosno samo da se postupak ne okonca i da time Štifanicu omoguci slobodu nakon proteka maksimalnog pritvora.

No, izgleda da je i druga strana cuvala "asa u rukavu" i kao joker izvukla neizdržanu sudsku presudu na osnovu koje Štifanic mora odslužiti cetveromjesecnu zatvorsku kaznu. On i njegovi odvjetnici tvrde da je to pogrešno i protuzakonito tumacenje prava, kao i njegovo zadržavanje u zatvoru. Tvrde da su odluke na osnovu kojih je Štifanic sada poslan na izdržavanje kazne u zastari i da su donesene na nepropisan nacin.

Ocito je da se u pozadini slucaja vodi još vece borba nego na raspravama u sudnici, a u što ce se to izroditi trebalo bi se iskristalizirati krajem mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter