Milan Španovic osuden na 5 g. zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Milan Španovic, bivši pripadnik teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine (49), osuden je u petak u Beogradu nepravomocno na pet godina zatvora zbog pocinjenih ratnih zlocina u zatvoru u Staroj Gradiški od listopada 1991. do sijecnja 1992. godine.

Sutkinja Vinka Beraha-Nikicevic rekla je, obrazlažuci presudu, da je utvrdena krivnja Španovica jer je u zatvoru u Staroj Gradiški okrutno postupao prema hrvatskim civilima, mucio ih i tjelesno ozljedivao, nanoseci im velike patnje, tjelesnu i duševnu bol, cime je pocinio ratni zlocin.

Predsjednica vijeca navela je da je optuženi zatvorenike ?uru Bogunovica, Luku Filipovica i Josipa Kvocica fizicki zlostavljao, cime je prekršio pravila medunarodnog prava. Ona takoder smatra da je petogodišnja zatvorska kazna primjerena pocinjenom kaznenom djelu.

U optužnici podignutoj u Beogradu u lipnju 2009. navodi se da su u rujnu i listopadu žrtve istjerane iz svojih kuca u selu Borovcu, u opcini Novska, i odvedene u zatvor u Staroj Gradiški, gdje su boravile do kraja sijecnja 1992., a nad njima su punu vlast imali pripadnici teritorijalne obrane samozvane RSK, medu kojima i osudeni Španovic, rodom iz Novske, koji se kasnije nastanio u vojvodanskom mjestu Celarevu.

Postupak protiv Španovica vodio je, inace, Županijski sud u Požegi, a preuzelo ga je srbijansko pravosude na osnovi sporazuma o suradnji u progonu pocinitelja ratnih zlocina.


Podijeli: Facebook Twiter