Milan Rakovac čitao Pulu


U sklopu literarnog programa "Čitam Pulu", koji se odvija usporedno s Pustolovnim ljetom s Monte Librićem u petak je male polaznike posjetio poznati istarski književnik, novinar i feljtonist Milan Rakovac.

Susret se održao u prostoru Dječje knjižnice u Dječjem kulturnom centru (bivšem Pionirskom domu). U sat vremena razgovara polaznici su imali prilike saznati koje je sve knjige Rakovac čitao kada je bio u njihovim godinama, među kojima je, možda, najviše istaknuo Jacka Londona i njegovo djelo "Jerry s otoka", kao knjigu koja je ostavila jaki utisak na njega. Polaznike je zanimalo kada je i zašto postao književnik i sjeća li se što je prvo u životu napisao. - Nisam baš jako dobro znao igrati nogomet pa sam morao pronaći nešto u čemu mogu biti najbolji, a kako sam puno čitao, počeo sam i pisati.

Kada sam u trinaestoj godini pročitao Tolstojeve "Kozake" zaključio sam da ih mogu napisati bolje od njega, tada sam nekako najviše shvatio da ću, zaista, biti pisac. Naposljetku im pročitao i jednu svoju pjesmu iz njegove zbirke "Cha for kids", nakon čega se poveo i razgovor o jeziku, odnosno o dijalektu te ih je naučio pokoju istarsku riječ, među kojima su bile baketa, balordo, bokun i berekin, a radi se o riječima koje prikuplja za njegov novi projekt "ABC Istra", riječi koje ne smijemo zaboraviti. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter