Milan Kujundžić osnovao Hrvatsku zoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nova politička stranka - Hrvatska zora stranka naroda (HZ), kojoj je na čelu HDZ-ov disident Milan Kujundžić, osnovana je danas u Zagrebu.

Na osnivačkoj skupštini u hotelu Westin okupilo se 287 osnivača, a Kujundžić je poručio da je riječ tek o jezgri političke akcije. Za Kujundžićeva zamjenika na skupštini je izabran Milan Petrak, za potpredsjednike stranke izabrani su Darko Chudy, Vinko Hrkać i Tomislav Vujeva, a izabrano je i desetoročlano Predsjedništvo i druga stranačka tijela.

Hrvatska zora stranka naroda je 141. politička stranka u Hrvatskoj.

Kujundžić je kazao da su ga novinari ovih dana ispitivali hoće li među osnivačima nove stranke biti poznatih. "Ja sam rekao - svi su poznati. To su oni koji rade na poljima i na moru, u tvornicama i bolnicama, dok su oni koje vi nazivate poznatima loši đaci i nesvršeni studenti, neradnici koji su svojom lukavošću ušli u politiku", kazao je Kujundžić, poručivši da će Hrvatska zora napraviti politički zaokret i takvima reći - dosta je bilo, što ste uzeli, uzeli ste.

"Ovo je samo jezgra i prethodnica, a za nama će ići najbolji. Trebamo sve koji su odani hrvatskoj zastavi, a koji su se dokazali radom i redom, bez predrasuda o svjetonazorima, ljevicama i desnicama", poručio je Kujundžić.

Političke elite koje se smjenjuju na vlasti prozvao je da su zbog osobnih interesa i nedostatka vizije Hrvatsku gurnuli u višestruku krizu vlasti, industrijsku, financijsku i krizu morala, prouzročili gubitak povjerenja u politiku i naciju doveli u beznađe. "Oni nemaju viziju ni ideju, vraćaju se u prošlost i oživljavaju nadmašene mitove i podjele, rušeći pomirbu koju je osmislio i provodio Franjo Tuđman", rekao je Kujundžić.

Dvije vodeće stranke optužio je za umjetno stvaranje bipolarne političke scene. "Navodno postoje samo dvije stranke, koje poručuju da nitko osim njih nema šanse, a mi poručujemo - njihovo je vrijeme prošlo", kazao je. (Hina, foto S. ŠIMUNOVIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter