Mikuliću mjesec dana istražnog zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pomoćnik ministra branitelja Dinko Mikulić, osumnjičen da je od čelnika varaždinske građevinske tvrtke Stanoing primao mito, idućih će mjesec dana ostati u istražnom zatvoru jer je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda ocijenio da postoji opasnost od njegovog utjecaja na svjedoke.

Pomoćnik ministra zadužen za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja uhićen je jučer u antikorupcijskoj akciji, a nakon sinoćnjeg ispitivanja u sjedištu USKOK-a, jutros nešto prije 10 sati doveden je u lisicama pred suca istrage koji je Mikuliću odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Sudac je Mikulića zadržao iza rešetaka kako ne bi utjecao na svjedoke koje se treba ispitati u istrazi, no odbio je prijedlog USKOK-a da ga se zadrži i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Od izvora bliskog istražiteljima doznaje se da će se USKOK na taj dio odluke žaliti izvanraspravnom vijeću Županijskog suda.

Isti izvor kaže da se Mikulić sinoć u USKOK-u branio šutnjom.

Mikulićev branitelj Mate Matić je nakon određivanja istražnog zatvora izjavio da njegov branjenik nije iznio obranu pred sucem istrage.

Komentirajući izjavu ministra Predraga Matića da je "malo zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja" Mate Matić je ocijenio da nije u redu što je ministar praktički već osudio čovjeka koji je tek u istražnom postupku. Po njegovom mišljenju, ministar je trebao stati na stranu svog suradnika.

Tužiteljica Ksenija Krizman novinarima je rekla da Mikulić ima dosta imovine i da je sud privremeno svu blokirao.

Pomoćnika ministra branitelja sumnjiči se da je od 2005. pa do uhićenja od članova uprave i suvlasnika Stanoinga tražio 250.000 eura mita, a zauzvrat im pomogao da se ta tvrtka odabere kao prodavatelj stanova za branitelje na području Varaždina. Za kupljene stanove u 2005. i 2006. navodno mu je isplaćeno 50.000 eura mita, potom je od 2008. do uhićenja tražio još 200.000 eura.

Mikulić je u Ministarstvu branitelja od 2000. i proteklih je 12 bio zadužen za pravne i stambene poslove.

Tvrtka Stanoing široj je javnosti postala poznata u veljači ove godine kada su njezin vlasnik i bivši direktor Eduard Brumen, njegov sin Hrvoje, te bivša direktorica Ivanka Strmečki i još tri osobe uhićeni zbog sumnje u gospodarski kriminal "težak" nekoliko desetaka milijuna kuna.

Šestorku se u početku sumnjičilo za pronevjere stambene pričuve i razne financijske malverzacije "teške" 12,2 milijuna kuna, odnosno da su od 2002. do kraja 2011. na tvrtkin račun prebacivali i trošili novac pričuve. Istraga je u nekoliko navrata proširena i na slučajeve prijevare stanara koji su od Stanoinga kupili stanove, a nisu upozoreni da su na te stanove upisana založna prava na kredite Stanoinga u poslovnim bankama.

Tvrtka Stanoing bavi se stanogradnjom, a jedna od važnijih djelatnosti tvrtke je i održavanje 483 stambene zgrade u Varaždinu, Novom Marofu, Ivancu i Ludbregu, čiji su upravitelji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter