Mikulić: Ni Josipović nije prošao provjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrija Mikulić, reagirajući na ocjenu predsjednika Ive Josipovića da je hrvatski sigurnosni sustav možda ugrožen, rekao je kako Josipović ne bi mogao postati predsjednik Republike da je prošao sigurnosnu provjeru.

"Prvo, da je predsjednik Josipović kojim slučajem morao proći sigurnosnu provjeru radi nezakonitog izvlačenja novca iz Komercijalne banke, radi afera ZAMP, Emporium, Adriatica net i Štedionice 'Zlatica', ne bio mogao postati predsjednik Republike Hrvatske", izjavio je novinarima Mikulić poslijepodne u Središnjici HDZ-a, reagirajući na današnji intervjuu "Novom listu", u kojem je Josipović ocijenio da je sigurnosni sustav Republike Hrvatske možda ugrožen.

U intervjuu predsjednik Josipović osvrće se na aferu "sumnjivog zapošljavanja u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji - SOA u vrijeme Tomislava Karamarka" te kaže "kako je bilo nekih anonimnih pritužaba, iz kojih je vidljivo da postoje brojne rodbinske veze unutar službi, prema politici i medijima. Samo po sebi, ne znači da su ljudi rodbinski povezani s nekim nezakonito primljeni u službe ili da se rade dobro svoj posao. Zato ću provjeriti zakonitost primitak u službu tih osoba, da se otkloni sumnja".

Kao drugi argument za izrečeno stajalište Mikulić je ustvrdio da je "za razliku od predsjednika HDZ Tomislava Karamarka, koji je radio na poboljšanju, upravo predsjednik Josipović taj koji je ugrozio nacionalnu sigurnost". S tim u vezi, Mikulić je podsjetio da je predsjednik Ivo Josipović prije četiri godine, dok još nije bio proveden do kraja postupak sigurnosne provjere, angažirao za glavnog analitičara Deana Jovića. Osvrnuvši se na toga predsjednikova savjetnika, Mikulić je također rekao kako je Jović "osoba koja se javno zauzimala za očuvanje Jugoslavije, osoba koja je bila protiv samostalnosti Republike Hrvatske i osoba koja se javno zalagala da Republike Hrvatske ne ulazi samostalno u Europsku uniju već da čeka Srbiju".

Kad je pak riječ o najavama da će predsjednik Josipović sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost o zapošljavanju u sigurnosnim službama, Mikulić je predložio neka se sjednica sazove i na "temu situacije u Ukrajini gdje se javlja ugroza, kako za Ukrajinu tako i prema zemljama Europske unije, s obzirom na 'šlamperaj', nerad i neznanje ove hrvatske Vlade već određeni broj mjeseci nezaštićen je hrvatski zračni prostor".

Novinare je zanimalo i zašto predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije dao izjavu, na što je glasnogovornica stranke Dajana Antonija Bebek odgovorila kako se predsjednik Karamarko o tome već očitovao.

Josipović: Izmišljene kvazi afere

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je večeras kako je član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić, "očito, zadužen za dio prljavih poslova HDZ-a", reagirajući time na današnju Mikulićevu izjavu. "Sve te izmišljene kvazi afere koje lansira HDZ-ovo paraobavještajno podzemlje, prošle su sve moguće kontrole koje postoje u ovoj državi. Kontrole su obavljane i u doba vlasti HDZ-a, i kasnije, i ni jedna nije našla bilo kakvu nezakonitost", naglasio je u priopćenju predsjednik Josipović.

Dodaje kako je "lov na vještice, podmetanja lažnim informacijama, zazivanje jama, traženje neprijatelja, izdajnika, komunista i jugonostalgičara, sve što sadašnje vodstvo HDZ-a zna. Žao mi je zbog svih onih poštenih članova i simpatizera HDZ-a što na čelu stranke kojoj su vjerovali imaju ovakvu družinu", naveo je Josipović, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter