Mikovska razglednica Vesne Nežic-Ružic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest albuma, više od tri desetljeca karijere, dvadeset sudjelovanja na festivalu Melodije Istre i Kvarnera - samo je djelic bogate karijere popularne istarske pjevacice Vesne Nežic-Ružic.

Vec je godinama nazivaju i istarskom ružom, a u srijedu joj izlazi dvanaesti album nazvan "To san ti ja - moje najljepše pjesme s MIK-a", koji se može kupiti na prodajnim mjestima Glasa Istre i partnera.

Album je nazvan "To san ti ja - moje najljepše pjesme s MIK-a". O cemu je rijec?


- To je zapravo jedna moja MIK-ovska glazbena razglednica - moj glazbeni put je protkan MIK-om i stoga se kroz dva desetljeca sudjelovanja na tom festivalu skupio poprilican broj pjesama.

Upravo zato sam sa svojom ekipom suradnika odlucila izabrati 15 pjesama, koje su objavljene na ovom albumu, a album je naziv dobio po najsvježijoj mikovskoj pjesmi iz moga opusa - to je prekrasna ljubavna pop-pjesma "To san ti ja" s ovogodišnjeg MIK-a.

Uz ovu pjesmu, tu su još brojne melodije koje su prisutne u radijskom i TV eteru, a i redovne su na repertoaru mojih koncerata - to su "Kanat od vina", "Mih se cuje, svati gredu", "Luce na šufitu", "Martinja", "Ca su lipi", "Istrijanska vesela", "Lipo tici mi kantaju" i druge.

Upravo je završen festival Melodije Istre i Kvarnera, a Vama je to bio dvadeseti nastup. Trenutno ste pjevacica s najviše nastupa na ovom festivalu. Kako je poceo vaš mikovski glazbeni put?

- Nakon pobjede na Festivalu amatera pjevaca Pule i Istre 1975. i 1976., kao predstavnica RTV centra Pula, na Festivalu amatera pjevaca Jugoslavije Studentsko ljeto u Maglaju 1976. osvojila sam prvu nagradu strucnog žirija.

Po povratku u Pulu prireden mi je prekrasan prijem gdje su me docekali s cvijecem i tortom. Upravo na tom prijemu pala je ideja da kao mlada, talentirana i nagradivana pjevacica nastupim i na MIK-u.

Kasnije se ispostavilo da je taj prvi MIK bio moj prvi korak prema profesionalnom bavljenju glazbom, a sad kad razmišljam o tome, uopce nemam osjecaj da su prošle tolike godine jer glazba je moj život i još imam jako puno planova.

Taj prvi nastup izrodio je poslije i razne anegdote, no cesto sam se s kolegama smijala na racun pjesme koju sam tada pjevala. Rijec je o pjesmi "Vrtic pred kucun", a stalno smo se zezali da sam bila reklamni agent za poljoprivrednike, jer tekst pjesme govori o vrtu, radicu, salati, kumpiricu.

Cesto Vas nazivaju istarskom ružom.

- Istarska tradicija mi je velika inspiracija, no ne u smislu world music glazbe, vec njegovanja te tradicije kroz korištenje istarske ljestvice u mojim pjesmama, istarskih tradicijskih instrumenata poput roženice, miha i bajsa, kroz tekstove progovaram o ljepotama Istre, njenoj tradiciji, ljudima i njihovim svakodnevnim životnim situacijama. Jednostavno, to je ljubav prema rodnom kraju. (Razgovarala T. TIDIC)

CIJELI INTERVJU S VESNOM NEŽIC-RUŽIC MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter