Mikovci u pohodu na pet gradova i dvije opcine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karavana jedinog hrvatskog putujuceg glazbenog festivala, Festivala Melodije Istre i Kvarnera, s više od sto sudionika krenula je, kao što vec 48 godina krece, iz Rijeke na turneju.

Pred interpretima, tekstopiscima, autorima glazbe i aranžmana je bitka za naklonost publike u pet gradova i dvije opcine, jer upravo oni koji pune trgove ili u slucaju nevremena - dvorane, odlucuju koja ce kompozicija i koji interpret doživjeti slavu proglašenja najboljeg od strane publike, i najboljeg od strane žirija.

No, kako to od 1969. godine, od kad je MIK dobio takvo ime, iako je još 1966. godine prestao biti samo kvarnerski, te postao i istarski festival, biva njegovoj je družbi najvažnija zabava, a poredak - ce bit kakav bude!

Ista misao vodilja odvela je i mikovsku raspjevanu i rasplesanu karavanu put Opatije, prvog grada domacina ovogodišnjeg Festivala. Na tridesetak stupnjeva skupili su se i krenuli u novu avanturu. Sve gledajuci u nebo, jer od 2010. godine kad je Opatija primila tzv. novi MIK ili onaj koji je obnovljen nakon šestogodišnje pauze, tocnije 1993. godine, nebo ni Opatijcima, ni mikovcima nije bilo naklonjeno, pa je cijela karavana na Delti zavikala - treca sreca.



A treca sreca znaci konacno Ljetnu pozornicu. Veliku! Koliko smo uspjeli saznati na ispracaju, svi sudionici karavane vec znaju da se u Opatiji za MIK tražila karta više, da im Opatijci spremaju bombastican docek, a bogme isto takav i ispracaj.

Tko ce i što ce, odnosno kako ce poredak na Festivalu Melodije Istre i Kvarnera glasiti poslije sedam dana, vidjet cemo i cuti nakon finalne veceri, što ce se po drugi put zaredom zbiti u Novalji.

Nakon opatijskog nastupa MIK-ovce ocekuje nastup u nedjelju u Svetom Petru u Šumi, opcini u kojoj otkad je opcine i otkad je MIK-a nikad karavana nije nastupila, potom dan kasnije opet Kvarner - bakarski Žal ribara, pa u utorak, 26. lipnja Trg slobode u Umagu, potom 27. pomajica kako bi to rekli Gracišcani, "mjesecevo gledalište" u Gracišcu, da bi dan kasnije MIK došao "doma", odnosno u maticnu luku, tocno na Gat Karoline Rijecke, pa onda cestu i more pod noge i put Novalje u kojoj ce 29. lipnja na Trgu Ruža vjetrova biti uprilicena generalna proba završne festivalske veceri, a dan kasnije, u subotu, 30. lipnja i finalna vecer MIK-a, koju ce u direktnom prijenosu emitirati i javna hrvatska dalekovidnica. (S. MRKIC MODRIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter