Miki Manojlović: Snimatelj ima važnu ulogu u stvaranju filma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobitnik ovogodišnje "Nagrade Tomislav Pinter" na zadarskom Avvantura Film Festivala, koja se dodjeljuje za izniman doprinos filmskoj umjetnosti - Miki Manojlović izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare kako je stvaranje filma, stvaranje umjetnosti, proces neodvojiv od suradnje svih sudionika rada na filmu, pri čemu snimatelj ima vrlo važnu ulogu.

"Snimatelj je osoba koja vidi, koja oblikuje kadar, koja stvara sliku, zato je malo reći da je Pinter bio snimatelj, on je bio istinski stvaralac, umjetnik koji je imao onaj presudni utjecaj na proces stvaranja filma, kreativac kakvih sam u cijelom svom životu susreo samo nekoliko puta", rekao je manojlović dodavši kako je sretan što je radio s njim, što mu je puno pokazao, i kao umjetnik, i kao čovjek. Jer ako ne posjedujete one osnovne ljudske vrijednosti, istaknuo je Manojlović, ne možete biti stvaralac. Naglasio je kako je Pinter imao tu dubinu, tu sposobnost da razumije ljude oko sebe, da razumije film mnogo dublje, odnosno njegov smisao, njegovu suštinu. Odgovarajući na novinarsko pitanje, što misli o filmu danas, Manojlović je naglasio kako je svjestan koliko se teško probiti te sugerirao mladim autorima da snimaju s raspoloživom tehnikom, pa makar i mobitelima, ne čekajući da s 50 godina budu debitanti. Osvrnuo se i na postavljanje predstave "Romeo i Julija" koju je on postavio sa srbijanskim i albanskim glumcima na njihovim materinjim jezicima.

"Premijera je prošla izvrsno, nije bilo problema, ni na Kosovu, ni u Beogradu, ali onda su uslijedile prozivke, lijevih, socijalista i nevladinih udruga, što me iznenadilo", napomenuo je dodavši kako pojedinci vjerojatno nisu mogli shvatiti da je netko uspio povezati nespojivo - dobiti novac i od države i od europskih fondova. S tom smo predstavom, istaknuo je, napravili korak naprijed i svakako zbunili ljude koji su bili skloni iznošenju neistina. Dodao je kako upravo montira dokumentarni film o stvaranju te predstave. Alenka Pinter, supruga pokojnoga snimatelja Tomislava, sretna je, kako kaže, što je ovogodišnji dobitnik nagrade Miki Manojlović, glumac s kojim je njezin suprug odlično surađivao. Podsjetila je i kako je Sergeju Stanojkovskom, direktoru festivala, rekla da bi ove godine nagradu trebalo uručiti nekome s prostora bivše države. "Drago mi je da je riječ o Mikiju, glumcu koji s mojim suprugom dijeli misiju prenošenja duha", rekla je Pintar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter